0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A legszebb standok Fehérvárcsurgón

A 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok zárása előtt néhány órával adják át a két legszebb standnak járó elismerést.

A közönség szinte egyöntetűen az Attila Garden Rose standját találta a legszebbnek, ami nem is csoda, hiszen szebbnél szebb rózsákat hoztak Fehérvárcsurgóra.

Tóth Attila Szőregen több mint 90 rózsafajtát szaporít, főként betegségekkel és faggyal szemben ellenálló, új nemesítésű különlegességeket.

A Kordes és a Tantau rózsanemesítő cégek licences fajtáit szaporítja, hagyományos bokor és rózsafa formájában is. Kínálatát futó-, park-, tea-, bokor- és talajtakaró rózsák teszik teljessé, mindenki megtalálhatja náluk, amit megálmodott. Az ültetéshez, gondozáshoz szaktanáccsal is szolgál feleségével, Tóth-Rácz Antóniával együtt. Attila a rózsák közé született Szőregen, az egész családja, édesapja, nagyapja, nagynénje és nagybátyjai rózsákkal foglalkozott, volt kitől megtanulnia a szakmai ismereteket. Kilencévesen kötötte, 13-14 évesen már szemezte is a rózsákat, minden munkaművelet a kisujjában van.

A házaspár most másodszor vett részt a Kertművészeti Napokon, miután tavaly rózsafákat adományoztak a Bálint György emlékére épített rózsakertbe, és a Károlyi-kastély parkjába is.

Idei kiállítóhelyük pedig éppen az egyik saját rózsafájuk mellett volt. Főként a változatos színű futórózsákat keresték náluk a vásárlók, de népszerűek voltak a teahibridek, a kis termetű ágyásrózsák, meg az edényben nevelhető „csöppségek”. Az új fajták előnye az említett ellenálló képesség mellett, hogy sokáig, akár két hétig is megtartják a virágaikat.

A szakmai díjat nemzetközi zsűri döntése alapján ítélik oda, az idén Rácz István, a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány kurátora, Zsolnai Balázs kertészmérnök, növényorvos, Douglas Gillis kerttervező, Simone Belmondo, a WETRUF tudományos munkatársa és Tomaz Hrovat, a Szlovén Erdészeti Szolgálat igazgatója zsűrizett.

Véleményük szerint a legmagasabb minőségű élő növénnyel az Etnoflóra Bt. jelent meg a kiállításon,

jövőre ingyen vehetnek részt rajta. Zatykó Zoltán kertészmérnök még egyetemista korában fertőződött meg az illatos növények szeretetével, Tömösközi Mária jóvoltából, aki egy borsmenta hajtást adott a kezébe azzal, hogy gyökeret fog ereszteni. A mentából aztán az idők során még sok illatos levelű fűszer- és dísznövény lett, mindig akad valamilyen különlegesség a cég kínálatában. Webáruházukban jelenleg több mint 200-féle növényt lehet rendelni, de Fehérvárcsurgóra nagy termetű, több éves töveket is hoztak. Megtudhattuk, hogyan lehet törzses fát nevelni a bazsalikomból, melyik faj való a kertbe és melyiket kell fagymentes helyen teleltetni.

Kedvenc növényeimből, a zsályákból 19 különféle faj és fajta található meg náluk, van kakukkfű „minden illatban”, nem is beszélve a különleges illatú és lombú muskátlikról.

Népszerűek az erdei szamóca különféle változatai is. Az Etnoflóra Bt. legalább 15 éve állandó résztvevő a Kertművészeti Napokon, és egyre több különlegességet vonultat föl.

MMG Direkt

Mikor áll készen egy cég a generációváltásra? Apa és fia miként tervezi meg egy nagy múltú agrárcég következő évtizedeit? Erről beszélget Dr. Fazekas Miklóssal és fiával, Fazekas Miklóssal, Alfaseed Kft. ügyvezető-tulajdonosaival Sári Enikő a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezetője.

youtube://v/_1VTDofxDvQ

Forrás: magyarmezogazdasag.hu