0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vecsés volt az Európa-bajnokságra készülő négyesfogathajtók felkészülésének következő állomása

Nyolc nemzet közel 90 fogathajtója versenyzett június 3. és 6. között Vecsésen. Indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyes- és a hollandiai világbajnokságra készülő kettesfogathajtók is.

A négyesfogathajtóknál összetettben a győztes a holland Ijsbrand Chardon lett, a legjobb magyar fogathajtó Lázár Zoltán volt a kategóriában. A kettesfogathajtóknál Osztertág Kristóf nyerte meg a versenyt.

A hazai fogathajtókon kívül cseh, észt, holland, német, olasz és osztrák versenyző is volt a hétvégén a Pest megyei tradicionális versenyhelyszínen, ahol 25. alkalommal rendezték meg a Vecsés Kupát.

A négyesfogathajtóknál teljesült az előzetes kijelentés, miszerint a világ legjobb fogathajtói közül többen is versenybe szálltak a dobogós helyezésekért.

A kilencszeres fogathajtó világbajnok Lázár Zoltánon kívül, csatába szállt a szintén többszörös világbajnok holland Ijsbrand Chardon, de megmérette fogatát fia, Bram Chardon is. Nem hiányozhatott a versenyről a magyar Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József sem, illetve a német Mareike Harm és Michael Brauchle is vetélkedtek a magyarokkal a vecsési kupán.

A kettesfogathajtók sem szűkölködtek eredményes versenyzőkben. Idén először láthatta a közönség hazai pályán a szeptemberi világbajnokságra egyéni címvédőként készülő Hölle Martint, valamint a csapatvilágbajnoki címet legutóbb megszerző magyar fogathajtótársait, ifj. Dobrovitz Józsefet és Osztertág Kristófot, illetve az olasz Claudio Fumagallit és a korábbi világbajnok Nagy Tibort.

Az első két versenyszámban a négyesfogathajtók mezőnyében a hollandok bizonyultak a legjobbnak,

hiszen Ijsbrand Chardon (37,99) megnyerte a díjhajtást, megelőzve a versenyszámot második helyen záró Lázár Zoltánt (39,79). Ő maratonhajtásban szintén a legjobb magyar versenyzőként (111,88 hibaponttal) a negyedik helyen zárt, s ezzel az első két versenyszám után összetettben, a harmadik helyről várhatta a vasárnapi akadályhajtást a két holland versenyző, Ijsbrand és Bram Chardon után.

A kettesfogathajtóknál a díjhajtást Hölle Martinnak (34,99) sikerült első helyen hoznia, ifj. Dobrovitz József (45,18) a versenyszámban harmadik, Osztertág Kristóf (46,58) pedig a negyedik helyen végzett, a maratonhajtás azonban kicsit átrendezte az addigi eredményeket. Az összetett versenyben az első két versenyszám után már a Hölle-Osztertág-ifj.Dobrovitz trió uralta a dobogó első három fokát.

A végső sorrendet a vasárnapi akadályhajtás döntötte el.

Alapidőn belül, hibapont nélkül hajtott a kilencszeres fogathajtó világbajnok Lázár, azonban ez kevés volt ahhoz, hogy a dobogón előrébb tudjon kerülni. Így a végeredmény is maradt a maratonhajtás után kialakult sorrend az első három helyezett esetében. A kettesfogathajtóknál összetettben Osztertág Kristóf győzött.

A többnapos program során az egyesfogatok, a gyermek, junior, para- és a nemzetközi 3*-os póni kettesfogatok kategóriájának versenyzői is bemutatkoztak a rekkenő hőségben, mely a verseny teljes időtartama alatt próbára tette a lovakat és a fogathajtókat egyaránt.

A következő megmérettetés Bugacon lesz – a nemzetközi verseny június 17-20. között várja majd a fogathajtókat.

Összetett végeredmény

Négyesfogatok

1. Ijsbrand Chardon 146,49

2. Bram Chardon 146,68

3. Lázár Zoltán 151,67

Kettesfogatok

1. Osztertág Kristóf 138.77

2. Hölle Martin 141.82

3. ifj. Dobrovitz József 143.14

Forrás: Négyesfogathajtó Európa-bajnokság