0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A koronavírus hatására az e-kereskedelem átveheti az uralmat 2030-ra

2030-ra az e-kereskedelem a teljes kiskereskedelmi forgalom 31-40%-át, a nem élelmiszeripari eladásoknak pedig több mint a felét teszi majd ki - derült ki egy svéd tanulmányból.

A Svensk Handel, kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó szervezet új tanulmánya szerint a svédországi kiskereskedelem hatalmas átalakulás előtt áll.

A csoport szerint a világjárvány következtésben a vásárlási szokásokban bekövetkező jelentős változások hatására

2030-ra az e-kereskedelem a teljes kiskereskedelmi forgalom 31-40%-át, a nem élelmiszeripari eladásoknak pedig több mint a felét teszi majd ki.

Ez valószínűleg 6000-10 000 fizikai üzlet bezárását fogja eredményezni az elkövetkező években, és akár 35 000 munkahely megszűnéséhez is vezethet, mivel a svéd vásárlók az online vásárlás során egyre inkább a nemzetközi oldalakat használják.

Megfelelő feltételek

„A digitalizáció a kereskedelmet nemzetközi iparággá tette, és a svéd vállalatoknak megfelelő feltételeket kell biztosítani a versenyhez. A vállalatok és a munkahelyek védelme érdekében a munkaerőköltségeket és a bérleti díjakat Európa többi részéhez kell igazítani” – közölte Karin Johansson, a Svensk Handel vezérigazgatója.

Ami az online élelmiszer-értékesítést illet, az e-kereskedelem részesedése 2030-ra várhatóan eléri a 18%-ot, szemben a jelenlegi mintegy 4%-kal, ami ismét annak köszönhető, hogy a világjárvány következtében a fogyasztók egyre inkább az internetet választják a vásárlásukhoz.

Ez a folyamat hatással lesz az üzletek számára is, valamint az élelmiszer-kiskereskedőknél a logisztikai és informatikai feladatok folyamatos fejlesztése miatt az alkalmazottak száma valószínűleg növekedni fog ebben az ágazatban.

„Az online értékesítés tovább fog növekedni, és a vállalatok alkalmazkodni fognak a vásárlók elvárásaihoz. Ugyanakkor az üzletek továbbra is főszerepet fognak játszani, és sok vállalat számára az erős fizikai és digitális jelenlét keveréke kulcsfontosságú lesz” – mondta Johan Davidson, a Svensk Handel vezető közgazdásza.

Olyan svéd élelmiszerboltok, mint az ICA Gruppen, az utóbbi időszakban az online forgalom jelentős növekedéséről számoltak be.

Forrás: esmmagazin.com