0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A szántóföldekre már ráfér az öntözés

Az elmúlt napokban már nyárias hőmérsékletek és sok napsütés teremtett kedvező időjárási körülményeket a legtöbb termesztett növényünk számára. Ugyanakkor az ország egyes részein ismét csapadékhiány kezd kialakulni, Békés megyében például közel három hete nem esett. Sokfelé lenne szükség egy kiadós csapadékra a szántóföldi növényeink számára.

Idén Medárd napján sehol nem esett az országban, ebből pedig hosszabb száraz periódusra következtethetünk a folytatásra nézve a népi megfigyelés szerint. A számítások szerint sem várható a következő 8-10 nap során jelentősebb csapadék.

A múlt héten keddtől péntekig nem hullott csapadék az országban, majd szombattól kezdődően itt-ott előfordultak záporok, zivatarok. Ezek azonban csak kisebb foltokban okoztak számottevő mennyiséget, az ország nagyobb része szárazon maradt.

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege változatos képet mutat, az ország szélső területein, főleg Baranyában, a Viharsarokban, a Tiszántúl északi részén és a Kisalföldön van jelentős elmaradás a sokéves átlagtól.

A talaj az ország nagyobb részén sokat száradt, nem csak a felszín közeli, hanem a felső fél méteres réteg nedvességtartalma is sokfelé 60, az Alföldön 50% alá csökkent a növények számára hasznosítható vízkészlet arányában. A legrosszabb a helyzet délkeleten alakult ki, errefelé közel három hete nem esett jelentősebb csapadék.

A hőmérséklet már elérte a június elején megszokott értékeket, a legmelegebb órák hőmérséklete jellemzően 25 és 30 fok között alakult, ezen a héten pedig már a minimumok sem csökkentek 10 fok alá.         

Az őszi kalászosok virágoznak, a repce pedig a magképződés fenológiai fázisában jár. A kalászosok jellemzően igen jó, dús, zöld állapotban vannak. Ezeknek a növények aranyat ért a májusi csapadékos időjárás, és a júniusi mérsékelt meleg, melyet a termésmennyiségben fognak meghálálni. A talaj nedvességét ezek a növények intenzíven fogyasztják, egy rövid, nem túl intenzív, de kiadós csapadék már jól jönne nekik, mert a talaj ezeken a táblákon egyre mélyebben kiszárad.

A napraforgó többnyire a szárnövekedés fázisában jár (30-50 cm), de vannak még fejletlenebb, 6-8 leveles táblák is.

A kukorica 5-7 leveles, egy szárcsomós, itt is vannak fejlettebb és visszamaradt táblák, illetve gyommentes és erősen gyomosak is. A megindult melegedés hatására egyre intenzívebben fejlődnek a növények. Miskolc térségében a talaj felszín közeli (0-5 cm) rétege ezeken a táblákon is száraz, de ettől mélyebben kellően nedves.

A következő egy hét során folytatódik a jellemzően napos, gomolyfelhős időjárás.

Záporok, zivatarok csak elszórtan, kevés helyen fordulnak majd elő. Kialakulásuk esélye szombat este, vasárnapra virradóan nő meg kissé, amikor egy hidegfront érkezik északnyugat felől. A jövő hét első felében ismét szárazra fordul az idő.

Összességében a jövő hét közepéig területi átlagban 2 mm alatt várható a csapadékösszeg, csak kisebb foltokban hullhat olyan eső, amely ezt meghaladja.

Folytatódik tehát a talajok nedvességvesztése, főként az Alföldön csökkenhet egyre nagyobb területen a kritikus 40%-os érték alá a felső fél méteres réteg nedvességtartalma. Száraz lesz a levegő is, napközben 40%, sokfelé 30% alá csökken a páratartalom, tartós nedvesség a leveleken nem lesz. Az északias szél vasárnap lesz a legerősebb, helyenként viharossá is fokozódik, de még hétfőn is nagy területen várhatók erős széllökések.

A hőmérséklet szombatig nem változik, majd vasárnapra 21-27 fokig esnek vissza a maximumok.

A jövő hét közepén aztán jelentős melegedés kezdődik, a legmelegebb órákban 30 fok köré, a fölé emelkedhet majd. A kukoricatermesztésben használt módon számított hőösszeg értékei intenzíven emelkednek majd, a jövő hét végére már nagy területen lesz 400 foknap fölött.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu