0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Felderít, adatot gyűjt, beavatkozik

A KITE Zrt. az elmúlt 10 évben mindent megtett annak érdekében, hogy a nagy szántóföldi kultúrákra a precíziós technológia minden elemét kifejlessze és egymásra építse. Ennek a folyamatnak a legújabb állomása a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ja volt, ahol a KITE Zrt. együttműködési megállapodást írt alá a Duplitec Kft.-vel, és amelynek értelmében a vállalat a kínai DJI felvételező és kijuttató drónjainak viszonteladójává vált.

youtube://v/jrok0jQAn1s

Szabó Levente vezérigazgató elmondta, hogy a KITE Zrt.-nek rendelkezésére állnak a legújabb műszaki, agronómiai és IT-eszközök, amelyeket be is építettek technológiáikba, és mostantól a drónok is közéjük tartoznak

Mint ismert, a drónok mezőgazdasági használatának hazai szabályozása még várat magára, de maga a technológia már kiforrott. Beavatkozások végrehajtásán kívül értékes adatokat lehet szerezni velük, amelyek térbeli és optikai elemzések alapjai lehetnek.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a lehetséges partnerek számba vétele során rengeteg gépet teszteltek, mert nem pusztán egy drónt kerestek, hanem olyan dróntechnológiát, amely a termesztéstechnológiai beavatkozásokon kívül minél több és minél pontosabb adat gyűjtésével szolgálja ki a meglévő IT-megoldásokat, hozzájárulva a mezőgazdaság teljesítőképességéhez.

„Közel az idő, amikor a drónokat ugyanúgy fogjuk használni, mint egy automata kormányzású John Deere traktort” – fogalmazott Szabó Levente.

A drónok beillesztését a termesztéstechnológiába 5 évvel ezelőtt kezdte el a KITE Zrt. Hadászi László innovációs főigazgató elmondta, kezdetben elsősorban adatgyűjtő, illetve felderítő drónok rendszerbe állítása volt a céljuk. Olyat kerestek, ami viszonylag olcsó, hatékony és minél gyorsabb eljárást tesz lehetővé. Tavaly nyáron vásárolták az első beavatkozásra képes drónt, és ekkor kezdődött a közös szakmai munka a Duplitec Kft.-vel. A társasággal már tavaly év végén szakmai együttműködési megállapodást kötöttek, hogy annak keretében találják meg és illesszék be a megfelelő drónokat a már ismert KITE-technológiákba, és hogy újabb „kulcsrakész” megoldással tudjanak szolgálni partnereiknek.

Zahorán Zalán műszaki és kereskedelmi vezérigazgató-helyettes szerint az autonóm eszközök egyre nagyobb teret nyernek a mezőgazdaságban, a gépgyártóknak ez a válasza a munkaerőhiányra. A Duplitec Kft. és a KITE Zrt. megállapodásáról elmondta, hogy

az idén egyelőre a kereskedelemben működnek együtt, aminek a gépek értékesítésén kívül az alkatrész-kereskedelem, a szervizhálózat kiépítése és a szervizesek oktatása is a része. Céljuk, hogy jövőre már a garanciális feladatokat és a szervizelést is el tudják látni.

A Duplitec Kft. a kínai DJI vállalat vezető magyarországi disztribútora. A társaság tulajdonos-ügyvezetője, Nagy György lapunknak elmondta, hogy a DJI a teljes mezőgazdasági, ipari drónpiac több, mint 70 százalékát tudhatja magáénak. Csak Kínában mintegy 40 ezret adtak el tavaly a tájékoztatón bemutatott modellből, tette hozzá Frikker Attila, a Duplitec Kft. üzletfejlesztési igazgatója. Mint hozzátette, platformként tekintenek a cégükre, a drónpiac ugyanis annyira szerteágazó, hogy a kezdetektől fogva úgy gondolták, kizárólag célirányos együttműködések keretében tudnak majd igazán kiteljesedni.

Az árakra vonatkozó kérdésünkre Hadászi László elmondta, a felderítő drónok ára pár százezer forintról indul. A komoly kamerarendszerrel felszerelt nehéz drónok már 1-2 millió forintba kerülnek, a szántóföldi beavatkozásra is képesek ára pedig 5-6 millió forintnál kezdődik.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu