0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Mi kel ki a citromsárga és a türkizzöld tojásokból?

Néhány grammos és csaknem egy kilós tojások is egyre gyakoribbak a hobbi és a díszmadártenyésztők voliereiben. Már ez is jól mutatja, hogy nem rossz üzlet a színponpás, vagy éppen exotikus madarak tenyésztése. A többi között a díszmadár tenyésztésről is olvashatnak a Kistermelők Lapja júniusi számában.

youtube://v/nKJ5-y35sE4

További témák a júniusi lapszámból:

Megvonhatják-e a támogatást az időszakosan vízzel borított területek esetében?

Olvasónk, 1995-től gazdálkodik Nógrádban. Jelenleg 40 kecskéje és 40 juhból álló állatállománya van. A kicsivel több, mint 10 hektáros területére eddig többnyire zökkenőmentesen kapta az egységes területalapú támogatást. Év elején helyszíni ellenőrzést tartottak nála, majd megállapították, hogy egy gyakorta vízzel borított területe esetében nem jogosult a támogatásra. Eltűntetni, vagy megőrizni, az egyébként értékes természeti területet? Mit ösztönöz a jelenlegi és a hamarosan átalakuló támogatási rendszer?

Állatokat etetünk és emberek halnak meg

Etetjük a csirkékkel az indítótápot, itatjuk a gyógyszeres vizet, nehogy megbetegedjenek. Eközben a közeli kórházban olyan embert kezelnek az orvosok, akiről biztosan tudják, hogy legfeljebb a szenvedéseit enyhíthetik, de nincs gyógyszer a betegségére. Olyan baktérium betegítette meg, ami ellenáll a világ minden antibiotikumának. Ezt az ellenállást pedig az állattartók is segítettek kialakítani a tápokba kevert, megelőzési céllal adott antibiotikumokkal.

A „gyöngyös” hangos és szabadságszerető

A hazai gyöngytyúkállomány egyre csökken. Mára alig tucatnyi megszállott kistermelő tartja, tenyészti a különleges húsú, kistestű, fehér, kékes- és világosszürke színű, törzskönyvezett állományt. A Tisza melletti Csataszögön egyedüliként őrzik e fajta két hazai vérvonalának egyikét.

Mitől lesz egészséges a baromfi?

Milyen takarmány-kiegészítőket és adalékanyagokat célszerű alkalmazni, ha javítani akarjuk a táplálóanyagok emészthetőségét, hasznosulását, a bél mikroflórájának stabilitását és ezáltal a gazdasági állatok fajlagos mutatóit, immunrendszerét és egészségi állapotát?

A spanyol ló maga a csoda

Az andalúz, vagyis a tiszta vérű spanyol ló az egyik legrégibb fajta, amelyet őseink a több mint 20 ezer évvel ezelőtti barlangfestményeken is megörökítettek. Mások mellett a görögök és rómaiak is tenyésztették, mert tudták, hogy ez a könnyen tanuló fajta jól használható a csatákban.

A Verőcén élő Szigeti Béla hármat is tart ebből a nemes állatból, akikre nem csak a sporttársaiként, hanem a legjobb barátaiként tekint.
Forrás: Kistermelők Lapja