0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szentjánosbogár-rajzás és csillagfényes esti túrák várnak a DINPI-ben

Szent Iván éj közeledtével számos különleges programot kínál a látogatóknak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. A következő napokban többek között a szentjánosbogarak varázslatos világa, a nyári égbolt különleges fényei, valamint az éjszakai erdő egyedülálló hangulata várja a természetben kikapcsolódni vágyókat.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 33 ökoturisztikai létesítménye a főváros környéki védett területeken évente több mint 200 ezer látogatót vonz. A kínálat változatosságát mutatja, hogy interaktív látogatóközpontok, idegenforgalmi barlangok, erdei iskolák, történeti kertek, 18 tanösvény és egy folyamatosan élő programokat nyújtó tájház vár bennünket. A tanösvényekhez egyébként egy applikáció segítségével ingyenes túravezetést is le lehet tölteni.

A börzsönyi túrákhoz a hegység kapujában, Királyréten kínál szálláshelyeket az igazgatóság.

A következő napokban-hetekben a Szent Iván-éji fények és a szentjánosbogarak állnak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság programkínálatának középpontjában. A szentjánosbogarak júniusban rajzanak, vagyis az aljnövényzeten várakozó röpképtelen nőstények ilyenkor várják világítva a párjukat, amelyek szintén világítanak, és röpködve keresik őket. Amint a rajzás megkezdődik, az Alcsúti Arborétum esti szakvezetéses túrákon kalauzolja a szentjánosbogarak varázslatos világába az érdeklődőket.

A „Fények az éjszakában, alattunk a szentjánosbogarak, felettünk a csillagok” elnevezésű programon Tata térségében tehetnek éjszakai felfedező sétát az érdeklődők.

Az Árendás-patak partját szegélyező őserdő maradvány legrejtettebb részeit járhatják be, ahol rejtelmes állathangokat hallhatnak és itt is megfigyelhető a szentjánosbogarak rajzása. Akit a távoli galaxisok és bolygók világa vonz, szintén talál kedvére való programot. „A nyári égbolt csillagai” címet viselő séta már a nyári napforduló után indul a Sas-hegyi Látogatóközponttól. A naplementét követően csillagászok mesélnek az égbolton látható jelenségekről, a résztvevők ezen kívül megtapasztalhatják a városi fényszennyezés mértékét is.

A nyári melegben felüdülés lehet egy barlangi kirándulás, ahol állandóan hűvös, 12 °C-os hőmérséklet várja a föld alatti kalandok szerelmeseit. A sokak által ismert Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlangok mellett az érdeklődők a Budai Vár alatt húzódó barlangrendszer titkait is felfedezhetik a Vár-barlangi séták című programon. A programokról és a bemutatóhelyekről a www.dunaipoly.hu honlapon tájékozódhatnak, ahol akár előzetes jegyvételre is lehetőség nyílik.

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkot 1997-ben alapították, területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában.

Az igazgatóság működési területén 8 tájvédelmi körzet és 37 természetvédelmi terület található. A védett értékek nemzetközi jelentőségét mutatja, hogy emellett egy Európa Diplomás Terület (Szénások), egy UNESCO bioszféra rezervátum (Pilisi) és számos Natura 2000 terület is gazdagítja a térséget.

Forrás: Agrárminisztérium