0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A klímaváltozás hatása

Nagyszabású nemzetközi tudományos tanulmányt készít a FAO az éghajlatváltozás növényi kártevőkre gyakorolt hatásáról a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban és az ökoszisztémákban. Az átfogó tanulmány megjelentetését Finnország kezdeményezte és támogatta.

Az elemzést készítésében tíz nemzetközileg elismert tudós működik közre, Maria Lodovica Gullani, a Torinói Egyetem professzorának irányításával. A tanulmány célja, hogy az eddiginél alaposabban megérthessük az éghajlatváltozásnak a növényi kártevők és betegségek fertőzőképességére, terjedésére és súlyosságára gyakorolt hatását, és hogy megalapozza a nemzetközi együttműködést a kockázatok mérséklése érdekében.

Az együttműködés elindítása alkalmából tartott rendezvényen a finn agrárminisztérium állandó titkára, Jaana Husu-Kallio felhívta a figyelmet az éghajlatváltozás és a növényegészségügy élelmiszer-biztonsági vonatkozásaira,

illetve az ezáltal a nemzetközi békére gyakorolt hatására. Mint megjegyezte, a táplálékhoz jutás egyetemes emberi jog, és az élelmezésbiztonság meghatározó szerepet játszik a béke fenntartásában, tehát az élelmiszerhiány végső soron rontja a globális biztonságot.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság