0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az Európa-bajnokságra készülő négyesfogathajtók Bugacon versenyeztek

Hét nemzet közel 50 fogathajtója versenyzett június 17. és 20. között Bugacon. Indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyes- és a hollandiai világbajnokságra készülő kettesfogathajtók is. A négyesfogathajtóknál összetettben a győztes a magyar Dobrovitz József lett, a díjhajtást és a maratonhajtást is megnyerve. A kettesfogathajtóknál összetettben Farkas József nyert.

A hazai fogathajtókon kívül cseh, német, román, svájci, szerb és szlovák versenyző is volt a hétvégén a Bács-Kiskun megyei tradicionális versenyhelyszínen, ahol hosszú idő óta most rendeztek nemzeti és nemzetközi fogathajtó versenyt.

A versenyzőket tikkasztó hőség és homokos talaj fogadta, amely kihívások elé állította a fogathajtókat, főként maratonhajtásban.

A négyesfogathajtóknál a világ legjobbjai közül többen is versenybe szálltak a 16 fős mezőnyben. A vecsési világbajnok Dobrovitz Józsefen és fián, ifj. Dobrovitz Józsefen kívül, indult a fedeles világkupa sorozatban is rendszerint résztvevő svájci Jérôme Voutaz és a német Mareike Harm. A díjhajtást a magyar Dobrovitz József (41,98) nyerte, aki a maratonhajtást szintén legjobbként zárta (87.10), így összetettben az élről várhatta a vasárnapi akadályhajtást. Fiának a korábbi világbajnok ifj. Dobrovitz Józsefnek még az első versenyszám előtt lovat kellett cserélnie a fogatában, így számára nem sikerült olyan kiváló eredményekkel a bugaci verseny.

A díjhajtást legjobb külföldi hajtóként a német Mareike Harm zárta, aki maratonban a harmadik legjobbat hajtott.

A svájci Jérôme Voutaz a díjhajtást harmadik, a maratont harmadik legjobbként fejezte be. Így Dobrovitz-Marike-Voutaz sorrendben várták a végső eredményt eldöntő vasárnapi akadályhajtást.

A kettesfogathajtók mezőnyében a legjobb díjhajtásban Farkas József volt, aki összetettben megtudta tartani vezető pozícióját az utolsó versenyszám előtt, annak ellenére, hogy a maratonhajtásban kicsivel lecsúszott a dobogóról mindkét fogatával.

A végső sorrendet tehát a vasárnapi akadályhajtás döntötte el. A versenyszámot a négyesfogathajtóknál Jérôme Voutaz nyerte, Mareike Harm a második legjobb volt, míg a harmadik helyezett Dobrovitz József lett. A kettesfogathajtóknál akadályhajtásban Farkas László zárt az élen, a második helyezett Józsa László Dávid, míg a harmadik legjobb Sánta István lett.

Így végül összetettben a négyesfogatoknál Dobrovitz József, míg a ketteseknél Farkas József bizonyult a legjobbnak.

A többnapos program során az egyesfogatok, a gyermek, junior, para- és pónifogatok kategóriájának versenyzői is bemutatkoztak a rekkenő hőségben, mely a versenyt teljes időtartama alatt próbára tette a lovakat és a fogathajtókat egyaránt.

A következő megmérettetés Szilvásváradon, a nemzetközi versenyen július 22-25. között várja a fogathajtókat.

Összetett végeredmény

Négyesfogatok

1. Dobrovitz József (132.53)

2. Mareike Harm (136.59)

3. Jérôme Voutaz (143.85)

Kettesfogatok

1. Farkas József (133.45)

2. Tóth Andrea (144.97)

3. Farkas László (145.04)

Forrás: Négyesfogathajtó Európa-bajnokság