0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Elhunyt Szőke Mátyás, a Mátra nagy öregje

Gyöngyöstarjánt a Mátra hegyei óvják az északi hideg szelektől, a déli fekvésű domboldalak szinte magukba szívják az Alföld felől érkező meleg légtömegeket. „A célunk évről-évre olyan borok megmutatása, amelyek utánozhatatlan egyéniségként kifejezik a a szőlő és a természet csodálatos egyensúlyát” - mesélt Szőke Mátyás, a 2017-es Év Bortermelője, aki iskolát teremtett a Mátrai Borvidéken.

Szőke Mátyás mindig sokszínű életet élt. Volt gépész, igazgatott ipari főágazatot, s a rendszerváltásnál visszaigényelte szülei egykor elvett földjét, s nekiállt borászkodni. Már első tételeivel sikereket aratott.

Borkészítéssel a 70-es évek óta foglalkozott, borait 1987-ben kezdte palackozni és elsők között világított rá a Mátrai borvidékben rejlő lehetőségekre.

Országos és nemzetközi versenyeken egyaránt sikereket ért el boraival.

Járt Új-Zélandon, Dél-Afrikában, valamint Kaliforniában, ahonnan nem csak emlékekkel, hanem szakmai tapasztalatokkal tért haza. 2017-ben először lett mátrai borászként az Év Bortermelője.

Mérnöki hozzáállása, precizitása jellemző volt munkájára. A pincehigiéniára, a borok minőségére kényes szakember így foglalta össze tapasztalatait:

„Jó bort készíteni nem sokkal munkaigényesebb, mint rosszat, csak oda kell figyelni.”

Még idejében sikerült szorgalmasan gyűjtött tudását, bölcsességét átadni. Mostantól felülről ellenőrzi, vajon minden rendben zajlik a Szőke Mátyás Pincészetnél. Nyugodjék békében!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu