0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fiókarekord parlagi sasoknál

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei a napokban végzik a parlagisas-fészkek közös éves ellenőrzését az Igazgatóság teljes működési területén.

A múlt hét végén a Dévaványai-Ecsegi puszták részterületen és közvetlen környezetében zajlott a felmérés – írja a Körös-Maros Nemzeti Park cikkében.

Az egyik régóta ismert revírben – a szakemberek legnagyobb meglepetésére – az ott költő parlagi sas pár fészkében négy élő és egészséges fiókát találtak, amelyre nem volt eddig példa hazákban.

A világon is csak néhány olyan esetet jegyeztek fel eddig, amikor parlagi sasok fészekalja négy tojásból vagy négy fiókából állt volna, de tudomásunk szerint négy fióka kirepülését még nem bizonyították. Az elkövetkező egy hónapban kiderül, hogy ez a saspár világrekorder lesz-e.

A felmérés során végül összesen öt fészekben, mintegy 12 fiókát sikerült a szakembereknek megjelölniük. A 4,5-6 hetes korú madarak egyik lábára fém ornitológiai gyűrű, a másikra színes gyűrű került.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park