0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Gombával a rák ellen

Egy új tanulmány szerint napi 18 gramm gomba elfogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Akik naponta megesznek két közepes méretű gombát, 45%-kal kisebb eséllyel lesznek rákos betegek, mint a gombát nem fogyasztók. Ez a Pennsylvaniai Egyetemen készült kutatás következtetése, amelyet az Advances in Nut­rition című cikkben publikáltak.

A vizsgálatban 17-féle ráktípust vizsgáltak 1966 és 2020 között, mintegy 19 500 rákos beteg adatait elemezve. A kutatócsoport azt állapította meg, hogy azoknál alacsonyabb volt a rák kialakulásának kockázata, akik bármilyen gombát beépítettek napi étrendjükbe. Djibril Ba, a Pennsylvaniai Egyetem járványtan szakos hallgatója szerint a gomba az ergotionein nevű sejtvédő antioxidáns legfontosabb forrása.

Az antioxidánsok bevitele segíthet megvédeni a szervezetet az oxidatív stresszel szemben is.

Összességében ezek az eredmények fontos bizonyítékot szolgáltatnak a gombák rák elleni védőhatásaira vonatkozóan, mondta John Richei társszerző, az egyetem farmakológiaprofesszora. Jövőbeni vizsgálatokra van szükség az érintett mechanizmusok és az esetlegesen érintett rákos megbetegedések pontos meghatározásához. A szakértők mindenesetre óvatosságra intettek a kutatás következtetéseivel kapcsolatban, azt kérik, mindenki tekintse egyelőre érdekességnek a megállapításokat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet