0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kilőtték az utolsó vaddisznót Dániában

Az afrikai sertéspestis elleni megelőző intézkedésként kilőtték az utolsó vaddisznót is Dániában. A 157-es számú állatot Dél-Jütlandon lőtték le.

Dánia átmenetileg mentes a vaddisznóktól – közölte a Dán Természetvédelmi Ügynökség. Összesen 157 példányt lőttek ki, és a megfigyelés nem igazolta új egyedek megjelenését.

A 157-es számú, utolsó vaddisznót már régóta figyelték, eredetileg a befogását tervezték. Amikor a kísérletek sikertelenek voltak, úgy döntöttek, hogy kilövik, de aztán a vaddisznó egy időre eltűnt. A végzetét azonban nem kerülhette el.

Az afrikai sertéspestis (ASP) veszélye miatt rendelték el a kilövéseket, mivel a vírus károsítaná az állam és a dán gazdák létfontosságú érdekeit.

A dániai vaddisznóállomány azonban soha nem volt nagy.

Az ASP európai kitöréseit követően felhívták a figyelmet a vaddisznókra, amelyek a rettegett sertésbetegséget hordozzák, terjesztik, és véget vethetnek a dán milliárd dolláros sertéshús-exportnak, ha fertőzött vaddisznókat találnak az ország területen.

Az előzmények 2003-ig nyúlnak vissza, ekkor történt az első vaddisznók megfigyelése Dániában. A Dán Természetvédelmi Ügynökség számos parancsot adott ki a földtulajdonosoknak, hogy lőjék le a vaddisznókat, különben az ügynökség maga intézi el ezt a feladatot.

Egyre több vaddisznó érkezett Dániába 2010 zord télén, feltehetően zömében Németországból. Nagyobb számú megjelenésüket bizonyítja, hogy hat-hét vaddisznót ütöttek el ekkor az utakon.

2011-ben nem okoztak problémát mivel a németek valószínűleg sok vaddisznót lőttek ki, így Dániában sem szaporodott a számuk.

A következő pár évben viszont a vaddisznók gyakori vendégek lettek, 2016-ban egy nagyobb állományra figyeltek fel.

2018-tól a Dán Természetvédelmi Ügynökség fokozta a vaddisznók vadászatát pl. etetőhelyek és vadkamerák kialakítása révén Dél-Jütland számos helyén.

A dán-német határ mentén 2019-ben vaddisznókerítést állítottak fel. Idén pedig kilőtték az összes példányt, amelyek Dánia területén éltek.

Dániában nem éltek vaddisznó, kisebb populációk először az 1970-es években jelentek meg, de nem szaporodtak el.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/landbrugsavisen.dk