Enrique Ballester, a BASF egyik vezetője szerint ez a sárgadinnye a héj színe miatt vonzóbb lesz a fogyasztók körében, az érettségi „indikátornak” köszönhetően pedig sosem fog csalódást okozni, így a vásárlók garantáltan újból visznek majd haza a termékből. Amikor ugyanis a dinnye eléri az optimális érettséget, a héj színe zöldről aranysárgára változik.
Hosszabb ideig friss marad, ezért tovább tartható minőségromlás nélkül a szupermarketek polcain, ami az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben is nagy segítség. A forradalmian új koncepció részeként a BASF kifejlesztette azokat a típusokat, amelyeket Szenegálban, Marokkóban, Spanyolországban, Brazíliában és Hondurasban fognak termeszteni, ez lehetővé teszi a dinnye egész éves elérhetőségét.
Szerinte ezekben az országokban a nagykereskedők és zöldség-gyümölcs árusok aligha tudják majd megállni, hogy az elsők között felvegyék kínálatukba a Sunup dinnyét.