0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Védjük meg a diót – Növényvédelmi előrejelzés 28. hét

A meleg ellenére terjednek a növénybetegségek, de sok a vértetű és a gyümölcsmoly is. Hamarosan rajzik a hírhedt dióburok-fúrólégy, ráadásul az almamoly is károsítja a diót. Sárga lapokkal követhetjük nyomon a rajzását, de készüljünk fel, hogy egy permetezés nem lesz elég. Most kell permetezni az amerikai szőlőkabóca ellen is.

Az elmúlt héten tovább folytatódott a nyári forróság. A nappali hőmérséklet rendszeresen elérte a 30-36 °C-ot, éjszakánként a levegő csupán 18-20 °C-ig hűlt le. A nagy hőségben helyenként zápor-zivatar alakult ki, néhol jégesővel társulva hatalmas károkat okozott. Országos csapadék immár egy hónapja nem hullott, ezért a talajok vízkészlete a minimálisra csökkent. Több növényen az extrém UV-sugárzás hatására napégés alakult ki.

A cseresznye- és a meggyfajták egy része már leérett, a későiek betakarítása még tart.

A cseresznyelégy rajzása továbbra is folyamatos, a csapdák háromnaponként 1-5 darabot fognak. A termés lárvafertőzöttsége a még szüretelésre váró fajtákon már eléri a 25-50%-ot, ez az érték meghaladja az előző évit.

Az érintett gyümölcsök a nagy melegben erjedésnek indultak, más részükön pedig a moníliás gyümölcsfertőzés tüneteit lehet észlelni.

Más csonthéjas gyümölcsféléken a keleti gyümölcsmoly folyamatosan és nagy létszámban rajzik, háromnaponként a csapdákban 15-30 lepkét lehet megszámlálni, akárcsak szilvamolyból. A védekezéseket tovább kell folytatni, de figyelembe kell venni, hogy egyes kajszi- és őszibarackfajták már érnek. A hőség miatt a levéltetű-fertőzöttség most stagnál, de a várható lehűlés hatására ismét erőre fognak kapni a tetvek.

A vértetvek szaporodása szempontjából kedvező az időjárás, kiskertekben igen jelentős fertőzések alakultak ki. Az almások lisztharmat-fertőzöttsége több ültetvényben elérte a 20%-os szintet, és kis mértékben a hőség ellenére is terjedt a varasodás mind levélen, mind pedig a termésen. Házikerti körtésekben a varasodás mind a leveleken, mind pedig a gyümölcsökön szintén jelentős mértékű. Az almamoly repülése folyamatos, időnkénti létszámbeli ingadozás figyelhető meg. A molyfertőzés immár nemcsak az almaféléket, hanem a dió termését is érinti, így a hamarosan rajzó nyugati dióburok-fúrólégy mellett erre is figyelni kell. A diófák lombkoronájának felső régiójába érdemes kihelyezni a sárga színű ragacsos fogólapokat, amelyekkel a rajzás üteme figyelemmel kísérhető.

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a kártevő rajzása szeptember végéig is eltart, tehát csak többszöri védekezéssel érhető el a dió kártevőmentessége.

A szőlőültetvények virágzása lezajlott, általában 2-3 milliméteres bogyók figyelhetők meg, de több helyen a hőség hatására sok az elrúgott virág, ami kötődési problémára utaló jel. A sűrű, zárt lombozat kedvez a lisztharmat- és a peronoszpóra-levéltünetek egyre gyakoribb megjelenésének. A permetezésekkel egyidejűleg igen fontos elvégezni a zöldmunkákat is, hogy a lombozatot minél inkább átjárhassa a légmozgás, és a permetlé is a védendő felületre jusson. A feketerothadás egyelőre csak tüneti szinten figyelhető meg az alsó leveleken, de ez is jelzi, hogy fel kell készülni a kórokozó elleni védekezésre. A tarka szőlőmoly rajzik, de helyenként már fürtkárokat okoznak a hernyók. Az amerikai szőlőkabóca lárváinak háromnegyede L3-as fejlettségű, a védekezés most indokolt.

A déli tájak ültetvényeiben már megfigyelhető a lepkekabóca-imágók betelepedése, ezért erre a kártevőre is figyelemmel kell lenni.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Forrás: Kertészet és Szőlészet