0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A biodiverzitás befolyásolja az agrárium teljesítményét

Természetes vegetációjú vadvirágos réteket alakítottak ki kísérleti célból Dunavecse térségben. A több szántóföldön létrehozott biodiverzitás-szigetek a kiskunsági táj homogén biodiverzitását kívánja javítani – olvasható az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat weblapján.

A kutatók a biodiverzitás-szigetekkel a mezőgazdasági tevékenységek okozta biodiverzitás-csökkenést próbálják egyensúlyozni, valamint a vizsgálat adataival alátámasztani, hogy a változatos élővilág helyreállítása miként segíti az agráriumot, az élelmiszer-biztonságot, valamint a természetes élővilágot.  

A kutatócsoport vezetője kifejtette, hogy a természet egy összetett rendszer. A beporzók életben maradásának elengedhetetlen feltétele a természetes növényzet, ahogyan szükség van a kártevők elleni biológiai védekezést biztosító ragadozókra is.

A kutatás során mintegy fél hektáros foltokban 32 növényfaj magkeverékét vetették el.

Mivel a Duna–Tisza közén természetesen is előforduló vadvirágok virágzása a teljes vegetációs időszakot lefedi, így a kutatók olyan biodiverzitás-szigeteket hoztak létre, amelyek kora tavasztól egészen késő őszig virágzanak.

Ezek a „szigetek” a gazdálkodók számára is előnyösek lehetnek, ami főként a termelékenységben mutatkozhat meg.

A kutatás arra is kiterjed, hogy a vadvirágos parcellával szomszédos szántóföldre kiáramlanak-e a kártevők, illetve hogy mily módon befolyásolhatja még a biodiverzitás-sziget a termésátlagokat. Az pozitív eredményekben amiatt is bíznak a kutatók, mert az európai zöld megállapodás értelmében a Green Deal csakis megváltoztatott agrártámogatási rendszerben elképzelhető, például a be nem vetett területekre célzottan is lehessen majd támogatást kérni.  

Az eredményes kísérlet adatai bebizonyíthatják a gazdálkodók számára, hogy érdemes az ökológusok segítségével belevágni a biodiverzitás-szigetek kialakításába.

A várt eredmények megerősíthetik, hogy a jobb beporzás miatt növekedhet például a repce hozama és minősége, vagy a változatos élettérnek köszönhetően, a több ragadozó miatt kevesebb lesz a kártevő.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu