0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Aktív magyar részvétel a fenntartható élelmezésért

Magyarország sokoldalúan vesz részt a világ-élelmezési projektekben és elkötelezett a fenntarthatósági célok megvalósítása érdekében – emelte ki az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet Európai és Közép-Ázsiai Hivatala (FAO) informális regionális tanácskozásának tegnapi megnyitóján Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A regionális találkozónak immár hagyományosan Budapest ad otthont. Bencsik Dávid köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Food Systems Summit (Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozó) nemzeti koordinátoraként az egészséges és fenntartható élelmiszer-előállítás és fogyasztás megvalósításáért és jó gyakorlatok bevezetéséért dolgozik.

Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja a FAO „Fiat panis” (Legyen kenyér!”) jelmondatának megvalósulását többek között a hazánkban jól működő ösztöndíjprogram és FAO projektek finanszírozása révén

– szögezte le Bencsik Dávid.

A rendezvényen az európai és közép-ázsiai régió országainak kormányzati képviselői mellett az üzleti, akadémiai és civil szférából érkező szakértők vesznek részt, akik áttekintik a FAO eredményeit és jövőbeni tevékenységét, prioritásait a régióban. A napirenden a FAO fenntartható fejlődési célok elérése érdekében végzett tevékenysége szerepel, megvitatják többek között a családi gazdaságok, a digitalizáció, az értékláncok, a mezőgazdasági termelés fenntarthatósága, az iskolai étkeztetési programok helyzetét az európai és közép-ázsiai régióban.

Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese és európai, valamint közép-ázsiai regionális képviselője megnyitóbeszédében szólt a tanácskozás – és egyben térségünk – központi témáiról: a hatékony, ellenálló és fenntartható agrár-élelmezési rendszerekről, a klímaváltozás és a járvány hatásairól, továbbá a vidéki térségekben élő nők és fiatalok helyzetéről.

Forrás: AM Sajtóiroda