0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A múltra alapozva már a jövőt építik

A KITE Zrt. évtizedes tapasztalatai felhasználásával ma már húsz alközponton keresztül látja el színvonalas szaktanácsokkal a gazdálkodókat és a legmodernebb eszközöket is biztosítja a termeléshez. Eközben a napjainkban több oldalról szorongatott mezőgazdaság érdekeit tartja szem előtt. De mi minden szorongatja a magyar agráriumot? Egyebek mellett erről beszélt Szabó Levente, a cég vezérigazgatója.

youtube://v/DuErMI1c9_w

A cím akár Magyarország legnagyobb mezőgazdasági integrátora, a KITE Zrt. mottója is lehetne. Évtizedes tapasztalatai felhasználásával ma már húsz alközponton keresztül látja el színvonalas szaktanácsokkal a gazdálkodókat a nagyvállalat, és a tanácsok mellett a legmodernebb eszközöket is biztosítja a termeléshez. Eközben a napjainkban több oldalról szorongatott mezőgazdaság érdekeit tartja szem előtt. De mi minden szorongatja ma a magyar agráriumot? Egyebek mellett erről beszélt az MMG Direkt videósorozat legutóbbi részében Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója.

A vállalatot 2014. novembere óta vezeti Szabó Levente, és a kinevezése óta helytálló vezérigazgató napjainkban már a mezőgazdaság egészét érintő kihívásokra keres és kínál megoldást. A vállalat múltjával járó felelősséget csak egy jó teherbírású jellem képes cipelni.

– Nem volt könnyű megfelelni azoknak az elvárásoknak és „megütni” azt a teljesítményt, amit a KITE Zrt. alapítói letettek az asztalra, de úgy gondolom, ma már a jövő kihívásaira koncentrálhatunk – mondta Szabó Levente, aki Sári Enikővel, a lapunkat is kiadó Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezetőjével beszélgetett július elején az MMG Direkt műsorában.

Több oldalról szorongatják kihívások a mezőgazdaságot.

A klímaváltozás mellett a Közös Agrárpolitika reformja és az azzal járó új szabályok is nehezítik a gazdálkodást. A KAP-tárgyalások egyik központi témája, a zöld megállapodás egyenesen ellehetetlenítette volna a mezőgazdálkodást, ha az Európai Bizottság eredeti stratégiai terve valósulna meg.

– Ezekkel az előírásokkal a hazai gazdálkodás gyakorlatilag elveszítené a versenyképességét az unión kívüli országokkal szemben.

Képtelenség volna fenntartani a hozamok eddigi szintjét a mai gyom-, kórokozó- és kártevőnyomás mellett, ha az abban előírt tápanyag- és növényvédőszerhasználat-csökkentést be­tartatnák.

A környezetet károsító üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével és a biodiverzitás fenntartásával természetesen egyetértek, hiszen csak ezek által óvhatjuk meg környezetünket, ugyanakkor a mezőgazdászok érdekeinek érvényesülését is szem előtt kell tartani.

A koronavírus-járvánnyal járó nehézségeket a KITE Zrt. is megérezte. Főként a munkavállalók megtartása volt a legkomolyabb kihívás a pandémia miatt.

– Bár egyesek elküldtek dolgozókat a járvány újabb és újabb hullámai miatt, mi úgy döntöttünk, épp ellenkezőleg, bővítjük a létszámot.

Úgy kalkuláltunk, hogy amikor véget ér ez a válságos időszak, és helyreáll a piac, így még nagyobb erőbedobással és még erősebb csapattal térhetünk vissza a normális kerékvágásba.

De még a pandémia alatt sem állt meg a KITE-nél az élet: a bezártság áthidalására virtuálisan tartottak határszemléket partnereiknek, a gazdálkodóiknak, akik nemcsak az újdonság varázsa miatt fogadták érdeklődve a szolgáltatást, hanem mert így legalább összehasonlíthatták a felvételeket a saját gazdaságukkal.

Ha már egyszer digitalizálás, akkor pályázat. Az utóbbi időszakban számos mezőgazdaság-digitalizációs pályázat jelent meg, jelentős forrásokkal. A pályázatok célja, hogy még inkább rábírják az agrárium szereplőit a digitális átállásra, mert mindenkinek elemi érdeke belátni, hogy a digitalizáció a jövő záloga.

Az első lépések megtételéhez a modern gépek forgalmazása mellett komplex szolgáltatásokat is biztosít partnereinek a KITE Zrt.:

segítséget nyújt a pályázat megírásában, akár pályázatíró bevonásával, bankok közvetítésével ismerteti a finanszírozási lehetőségeket, továbbá sikeres pályázat esetén színvonalas szaktanácsadást nyújt, amelynek igénybevételével az el­nyert forrásokat költséghatékonyan tudják hasz­nosítani a pályázók, ezáltal is növelve a profitot.

A KITE Zrt. jelentős fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt tíz évben, és a jövőben is ezt tervezi. Napjainkban egy integrátor innovatív megoldásokkal biztosítja a gazdapartnerek segítését. Ezt felismerve,

a vállalat már nemcsak inputanyaggal, beruházási eszközökkel látja el, valamint finanszírozza a termelőket, hanem ennél jóval komplexebb szolgáltatást kínál a partnerek felé.

– Tudásátadást biztosítunk a gazdálkodók számára szolgáltatás formájában. Ez az egyik legfontosabb a versenyképesség szempontjából, hiszen az ágazat komoly hiányban szenved a technológiai tudással bíró munkaerőt illetően. A mezőgazdaságban megjelenő új technológiák megkívánják az IT ismeretek elsajátítását, egy integrátornak pedig nemcsak az a feladata, hogy ezt a tudást átadja, hanem szolgáltatás formájában rendelkezésre is bocsássa – ismerteti a vezérigazgató.

Emellett az elmúlt években létrehozott szolgáltatások továbbfejlesztését tűzték ki célul olyan innovatív megoldásokkal, amelyekre nemcsak megtérülő befektetésként tekinthetnek, hanem a jövőt is formálják és a magyar mezőgazdaság sikerességét szolgálják.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu