0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A takarmányozás új megközelítése a Lely robotfejés rendszerében

A Lely rendszerében nemcsak a kiválóan végzett fejési művelet szolgálja a tehén jóllétét, egészségét, és segíti a gazdát a nagy mennyiségű, kiváló minőségű tej előállításában, a takarmányellátás is, mint a komplex rendszer egy fontos eleme, az állatok igényét szolgálja.

A robotizált gazdaságokban a tehenek szabadon férhetnek hozzá alaptakarmányukhoz, és egyéni azonosítójuk alapján kapják meg a kiegészítő abraktakarmányt fejés közben a robotban (PMR).

Mennyisége naponta 3-8kg/tehén/nap között változik, fejésenként egyenletesen elosztva. A szabadforgalmú tartási rendszerben az állatok maguk dönthetnek arról, mikor esznek, isznak, pihennek, vagy keresik fel a fejőrobotot. Ezért kisebb adagokban, de több alkalommal fogyasztanak az etetőasztalról, így a bendő-pH ingadozás kiegyenlítődik.

Minél sűrűbb a napi takarmányfelvétel, annál kiegyensúlyozottabb a bendő fermentáció folyamata, annál jobb az étvágy, ezáltal az elfogyasztott szárazanyag mennyisége is jelentősen megnövekszik, ami természetesen a tejhozamban, beltartalomban, és az állomány-egészségügyi állapotában is megmutatkozik.

Látható, hogy az automatizált fejési rendszerben a megfelelő takarmányozás kulcsfontosságú, melynek beállításában a Lely Center Gödöllő kollégái minden esetben segítséget nyújtanak. (x)

További részletek: Lely Center Gödöllő weboldalon vagy Facebook oldalunkon

Forrás: Lely Center Gödöllő