0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Innovációs díjat nyert Oz, az önjáró robot

Sokoldalúan felhasználható, GPS-vezérelt elektromos meghajtású robot különösen a kisebb méretű kertészetek és mezőgazdasági üzemek mindennapi munkafolyamatiban nyújthat segítséget.

A német innovációs díj minden iparágban elismeri azokat a termékeket és megoldásokat, amelyek hozzáadott értékük és felhasználóbarát megoldásaik miatt kiemelkednek a többi termék közül. 

„Gépek és technológia” kategóriában az innovációs díj zsűrije a Naïo Technologies-nek ítélte oda első helyezést,  Oz RTK autonóm robot megtervezéséért.  Az Oz egy sokoldalúan használható robot, amely segíti a a gazdákat az olyan napi tevékenységekben, mint a vetés, kapálás, gyomlálás és mozgatás. A robot elektromos meghajtású és eddig mintegy 150 vállalatnál, például kertészeti árudákban, zöldségtermelőknél állították munkába. 

 A robot irányítása RTK-GPS- technológián alapul, ennek köszönhetően nagyon pontos működésre képes, pl. képes mechanikus gyomlálás a növénysortól  2–5 cm-es pontossággal elvégezni.  Így jelentősen csökkenthető a gyomirtó szerek használata. Mivel a robot súlya töredéke egy traktornak, használatával egyúttal mérsékelhető a talaj tömörödése is.  

A robot a pontos feladatokat anélkül végzi el, hogy hibákat követne el vagy károsítaná a növényeket. Míg a korábban kameravezérléssel rendelkező prototipust csupán gyomlálásra lehetett használni, addig a továbbfejlesztett

RTK-GPS vezérlésű robot a műveletek széles skáláját képes elvégezni, például talajművelést, boronálást, kapálást, vetéset, ültetést, gyomlálást, barázdahúzást vagy akár szállítást.

A zsűrit az új önjáró robot sokoldalúsága, pontossága és megbízhatósága nyűgözte le.  A mezőgazdaságban a digitális technológia évek óta trend. Az Oz robot tökéletesen megfelel a jelenlegi piaci elvárásoknak, különösen a kisebb méretű mezőgazdasági és kertészeti üzemekben.  

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu/taspo.de