0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Így védekezzünk a gyümölcsmolyok és a dióburok-fúrólégy ellen

Ugyan a levéltetvek erőteljes inváziója lecsendesedett, ám elindul a gyümölcsmolyok (almamoly, szilvamoly, barackmoly, keleti gyümölcsmoly) rajzása, és hamarosan a nyugati dióburok-fúrólégy is támadásba lendül. A kiskert-tulajdonosoknak Dr. Aponyi Lajos növényorvos mutatja meg a tennivalókat!

youtube://v/b5vDB-Jxhrw

A levéltetvek rendkívül erőteljes inváziója lecsendesedett, ám elindul a gyümölcsmolyok (almamoly, szilvamoly, barackmoly, keleti gyümölcsmoly) rajzása. Számolnunk kell a kiskertben olyan gyakori betegségekkel is, mint az almafa varasodása, a lisztharmat, a szürkerothadás, bár ez utóbbiaknak az esős párás időszakok a kedvezőbbek. 

A zöldségfékéket károsító gyapottok bagolylepke rajzása is elkezdődött, amely előszeretettel rakja a petéit a paradicsom, paprika, zöldbab termésére. Az akár 3-4 cm-re is megnövő hernyója étvágya pedig óriási, belülről felfalja a termést. 

Az elmúlt években hihetetlenül nagy károkat okozó, számos esetben egész dióligetek termését tönkretevő nyugati dióburok-fúrólégy rajzása is napokon belül elkezdődhet. E kártevő egészen szeptemberig jelen van, így csak többszöri, felszívódó rovarölő szerrel végzett permetezéssel  tudjuk mérsékelni a károkat. Hatékony permetezéshez motoros permetezőgép alkalmas, amely a fa belsejébe is be tudja juttatni a vegyszert. Fontos, azonban, hogy a szüret előtt kb. egy hónappal már ne permetezzük a diófát, mivel az olajos termésben feldúsulhat a növényvédő szer hatóanyaga.

A díszsövényeket károsíró, kipusztító, selyemfényű puszpángmoly már június közepén elkezdett rajzani.  A hernyói rejtetten, a puszpáng bokrok belsejében táplálkoznak, tehát a permetlevet oda is ki kell juttatni.

Fontos tudnivaló, hogy a permetezést a kora reggeli órákban, vagy napnyugta előtt végezzük, amikor a hőség alábbhagy. 

Forrás: Kistermelők Lapja