0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kétműszakos kert: éjjel nyíló virágok…

A kertben éjszaka sem áll meg az élet, éppen ellenkezőleg, egy különleges előadás veszi kezdetét, melyben aktivizálódnak a napközben meghúzódó és pihenő állatok, és egyes virágok is éppen ekkora időzítik a kinyílásukat. Meg kell jegyezni, hogy ezt egyébként jó okkal teszik.

A későn kelők taktikája

A virágok életbevágóan fontos feladata, hogy elnyerjék a beporzók kegyeit, ezért különféle praktikákat is képesek bevetni. Vannak, akik egyszerűen használható és könnyen hozzáférhető szerkezet ötletével élnek, mások figyelemfelkeltő színeket és megint mások édes illatokat alkalmaznak, de még olyanok is akadnak, akik nem rettennek vissza a csapdaállítástól sem.

A virágok egy csoportja késő este nyílik, vagy ekkor kezdenek fokozottabban illatozni, kihasználva a lehetőséget, hogy a csekély fényben a színek és a formák kevésbé mérvadóak, nem úgy az illatingerek. Ezidőtájt ugyanis kisebb a konkurencia. Vagy mégsem?

Talán egyszerűen csak szívesebben szövetkeznek a szerény külsejű éjjeli lepkékkel. A kerti növények mellett a vadvirágok között is vannak, akik „éjszakai műszakosak”…

Kikre figyeljünk este?

Az este nyíló virágokra elsősorban az egyszerűség, a kifinomultság jellemző, napközben olykor ügyet sem vetünk rájuk, mert a sok egyéb cicoma eltereli a figyelmünket. Mégis érdemes belőlük olyan helyekre is ültetni, ahol esténként többet tartózkodunk, mert ekkor bőségesen kárpótolnak minket.

Késő délután tátja ki hatalmas ajkait a japán lonc (Lonicera japonica) és csodálatos illatával betölti a teret. Színük délelőttre sárgára vált, miközben lassan elhervadnak, és átadják helyüket a következő generációnak.

Alkonyat táján a színek kissé „elvesznek, megfakulnak, egyre kevésbé láthatók, ekkor egy kis előnyhöz jutnak a fehér virágok, mert ezek „világítanak” legtovább. Így tesz a fehér mécsvirág (Silene lactifolia) is, aki estefelé mozgósítja a „parfüm tartalékait”, és enyhe illatával édesgeti magához az éjjeli lepkefajokat.

Este 6 óra körül bont szirmot a virágportól roskadozó parlagi ligetszépe (Oenothera biennis). Ilyenkor néha még egy- egy tettre kész méh is csapong körülöttük türelmetlenül, hiszen érzik, hogy nekik már lassan  a kaptárban a helyük.

Az egyik legcsodálatosabb élmény estefelé élő adásban megfigyelni, amint kitekeredés után szétfeszíti szirmait, majd a gyönyörű, napsárga fénypontokkal tarkított növény káprázatosan ragyog az alkonyati fényviszonyokban. A ligetszépe elsősorban a lepkékre hagyatkozik, akik készségesen végzik el a feladatukat, ezért a rövid életű virágok délelőttre már össze is csukódnak.

Szintén hasonló időpontra állította be ébresztőóráját a csodatölcsér (Mirabilis jalapa), mely a nappali átlagos külső után estére mindig kirittyenti magát. Egész nyáron ontja élénk színű, kellemes illatú virágait. Igaz ugyan, hogy főleg éjjel, de borongósabb, lassabban induló napokon kora délelőttig élvezhetjük a társaságukat.

A sásliliomok (Hemerocallis) is felkészülnek éjszakai előadásukra, és 7-8 óra körül színre lépnek. Sajnos hiába a pompás szerep, és a remek alakítás, nagyon kevés idő jut nekik is a hírnévből.

Jól tesszük, ha legkésőbb a reggelihez begyűjtünk egy marék finom virágot (mert ez ehető), hisz nappal hamar elhervadnak, figyelmeztetve arra, hogy az éjszakai életnek is megvan a maga ára.

Szürkületkor kezdi néma trombitaszólóját a díszdohány (Nicotiana alata) mint például a fehér színű ’Jasmine’. És szintén elbűvölő illatszólamokkal hat a lelkünkre frézia illatú virágaival a N. sylvestris. A gyorsan fejlődő, impozáns növények szélvédett helyen érzik magukat biztonságban. Kisebb kertekbe választhatunk az alacsonyabb fajtákból, pl.: a N. alata ’Dynamo’- t, vagy a magyar nemesítésű ’Hópelyhet’.

Estig készülődik az édes illatú holdvirág (Ipomoea alba) is, hogy elkápráztasson minket hatalmas, hófehér virágaival, melyek aztán miniatűr holdakként ragyognak a 3-4 métert elérő szárakon.

Az eleinte kissé kényesnek és vonakodónak tűnő japán lilaakáccal (Wisteria) befuttathatjuk a pergolát vagy káprázatos lugast álmodhatunk meg. Miután kényelmesen berendezkedett későn nyíló, illatos virágai megkoronázzák erőfeszítéseinket.

Késő este teríti ki édeskés illatú tölcséreit a csattanó maszlag (Datura stramonium), egy melegkedvelő, szárazságtűrő gyom, mely szívesen megjelenik a gondozott kertekben is.

Erősen mérgező növény, de a dísznövényként kedvelt rokonával, az angyaltrombitával (Brugmansia) is vigyázni kell, aki szintén jellemzően estefelé szólaltatja meg gigantikus trombitáit.

Az esti parfümfelhő kedvelőinek elnyerheti tetszését a látványos fehér virágú Datura meteloides ‘Evening Fragrance’ vagy a lila tölcsérekkel elkápráztató, kisebb helyeken is elférő D. metel ‘La Fleur Lilac’.

Tudvalevő, hogy kardvirágok ragaszkodnak a napos helyek élvezetéhez, ahol jó vízelvezetésű a talaj. De azért a rekkenő hőségben képesek ám nagyon megszomjazni, ezért rendszeres időközönként elvárják a frissítő felkínálását. Két különleges faj valóságos ékessége lesz kertünk, ezért érdemes őket a pihenőhely közelébe ültetnünk. Éjjel nyitja ki fűszeres illatú, világossárga, tölcséralakú virágait a bókoló kardvirág (Gladiolus tristis), szintúgy az elbűvölő illatú, fehér leplű, bordó torkú abesszin kardvirág (G. callianthus).

A fagyérzékeny, nap-, és melegimádó tubarózsa (Polianthes tuberosa) rabul ejtő illatát a szeptemberi éjszakákra tartogatja.

Mintha a Rút kiskacsa meséje elevenedne meg előttünk, amikor napnyugtakor kifeslik az évelő lángvirág (Zaluzianskya capensis) bordó bimbója, hogy aztán varázslatos illatú szépséggé váljon. A fehér virágok édes, fűszeres illata az éjszaka előre haladtával egyre erősödik, mígnem betöltik a környéket.

Az inkább dézsás növényként tartandó éjjeli jázmin (Cestrum nocturnum) nevéhez méltóan éjjelente virágzik és kellemes illatát kiárasztva teszi varázslatossá ezt a rejtélyes időszakot.

Az este közeledtével a selyemkóró (Asclepias syriaca) virágai is felerősítik az illatozást már- már émelyitő fokozatra kapcsolva. Hasonlóan viselkedik az ibolya illatú hölgyestike (Hesperis matronalis), aki napközben virít ugyan, de parfümjét csak estére tartogatja. A mediterrán hangulatot keltő, bódítóan édes illatú gardénia is csatlakozik az előbbi csoporthoz, ezért intenzíven kihasználja az éj leplét a csábításra.

Bőségesen megtérül, ha egy kis fáradozással „kétműszakos” kertet alakítunk ki, vagy legalább egyes helyekre, – ahol este legtöbbet tartózkodunk – becsempésszünk egy-egy ilyen szívmelengető meglepetést.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu