0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.

Kalocsa melletti családi gazdaságukban 550 hektárt művelnek, amelynek durván a fele szántó, a fele pedig gyep. A közös munkában nagyon sokan részt vesznek, mindenki azt csinálja, amit jobban ért, illetve szeret.

„Folyamatosan pályázunk, mert a 40-50-60 százalékos támogatást óriási segítségnek tartjuk, amely nélkül nem is tudnánk fejleszteni”

– mondta.

Legutóbb július elején vett át támogató okiratot Fülöpszálláson, ahol vele együtt ötvenöt Bács-Kiskun megyei gazdálkodónak adta át a dokumentumot Nagy István miniszter, összesen 28 milliárd forint értékben.

Szigeti Tamásék családi gazdasága 47 millió forintos pályázati támogatást nyert el, amelyből 115 millió forintos fejlesztést valósítanak meg 2023 tavaszáig.

Új, korszerű, energiatakarékos

Hetven millió forintból építenek hatszáz négyzetméteres korszerű istállót, futtatót és takarmánytárolót őshonos lipicai törzstenyészetük számára. Az épületben tizenhárom egyedi bokszot alakítanak ki, a tetőre pedig 26 kW kapacitású napelemrendszert telepítenek további 8 millió forintért.

Támogatást kaptak egy 35 millió forintos markológép, valamint egy másfél milliós költségű magasnyomású mosó beszerzéséhez is. „A pályázati kiírások kiemelten kezelik az állatok higiéniáját, amiben valószínűleg nagy szerepe volt a kiterjedt járványoknak.”

Amit negatívumként értékelnek sikeres pályázatuk kapcsán, hogy míg más haszonállatok tekintetében támogatta a kiírás a „zöldsor”, vagyis a takarmánykezelést segítő gépek beszerzését, lovak esetében nem. Így nem is kapták meg az igényelt 35 millió forintot a tervezett bálázó, rendsodró, fűkasza és bálaszállító pótkocsi megvásárlásához.

Az ellentmondást több gazdatárssal közösen jelezték a kiíró szervezetnek, és örömmel tapasztalták, hogy a következő, tavasszal megjelent, állattartó telepek fejlesztésére vonatkozó pályázatban már korrigálták a feltételeket,

és lótenyésztők is igényelhetnek támogatást a takarmányozó berendezésekre.

A beruházást két szakaszban valósítják meg. Az eszközöket még idén megvásárolják, az építkezés azonban hosszabb folyamat. Sajnos, a költségei időközben várhatóan emelkedni fognak.

A családi gazdaság nem először pályázott eredményesen. Tavaly augusztusban adtak át egy 200 millió forintos beruházást, aminek keretében állattartó, öntözési és falusi turizmust támogató fejlesztéseket valósítottak meg, és további mintegy 500 millió forintos fejlesztésre pályáznak jelenleg is.

Ha sikerrel járnak, ötven százalékos támogatással modernizálhatják állattartó telepüket, precíziós gazdálkodásba ruházhatnak be és a terménytárolást is modernizálhatják két éven belül.

Lehetne még jobb

Szigeti Tamás saját vállalkozásában közel tíz éve foglalkozik pályázatírással. Mint mondta, csak

az ő cége közel hárommilliárd forint értékben készít elő pályázatokat mintegy negyven Kalocsa környéki, dél-alföldi gazdálkodónak,

de tudomása szerint minden pályázatíró tele van munkával.

Óriási a várakozás a július 26-án nyíló precíziós pályázatra, amelyről azt gondolják, már az első, augusztus 9-ig tartó szakaszban el fog fogyni a rendelkezésre álló 100 milliárdos keret.

Feldman Zsolt államtitkár egy soltvadkerti pályázati fórumon arról tájékoztatta a gazdákat, hogy várhatóan meg fogják emelni a forrást.

Szigeti Tamás az agrárpályázatok kapcsán jelentős előre lépésként értékeli, hogy a korábbi másfél-két év helyett fél évre rövidült az elbírálási ideje. Ugyanakkor úgy véli, még mindig tetemes és esetenként felesleges az adminisztráció.

Példaként említi, hogy

egy alkalommal azt is igazolniuk kellett, hogy nem állnak kapcsolatban egy azonos vezetéknevű debreceni gazdálkodóval,

máskor azzal indokolták a pályázatuk elutasítását, hogy rosszul szerepelt egy dátum egy hozzájáruló nyilatkozaton egy családon belüli bérleti jogviszonyban.

Problémásnak érzik a pályázó gazdálkodók a banki finanszírozást is, amelyet a legtöbbjüknek igénybe kell vennie az önerőhöz. Úgy vélik,

nagyon sok a rejtett költsége, és sokszor rugalmatlanok a pénzintézetek, ami késedelmet, gyakran további költségeket okoz a pályázóknak.

Sokat segítene, ha a kiíró szervezet egyeztetne a bankokkal a feltételekről.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu