0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bronzérmet hozott az áltejcsokoládé a szegedi egyetemistának

Kókuszos-rizses, mandulás és kesudiós „tejpor” volt az alapanyaga annak a csokoládénak, amelyet Csatári Enikő, a SZTE hallgatója készített a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. Harmadik lett. Tejcsokoládénak csak azért nem nevezhetjük, mert nem állati eredetű tejszármazék van benne.

Csatári Enikő, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatója harmadik lett a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

A növényi tejhelyettesítők alkalmazhatóságát kutatta a pszeudotejcsokoládék fejlesztésében.

Az SZTE elsőéves, MA-s Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök szakos hallgatója először mérettette meg magát az OTDK-n, ahol egy szoros verseny résztvevőjeként került a virtuális dobogó 3. helyére, adta hírül az egyetem honlapja.

A témaválasztása személyes indíttatású, mondta, mivel tejfehérje érzékenysége van, ezért szeretett volna egy olyan tejcsokoládét megalkotni, amit nyugodt szívvel, káros következmények nélkül fogyaszthat.

A kutatása során az elsődleges cél az volt, hogy egy magas szárazanyag-, és zsírtartalmú növényi italt készítsen. Az elkészített növényi italokból könnyebb volt növényi “tejport” készíteni, ugyanis a víztartalom elpárologtatása után több szárazanyag maradt vissza. Illetve az általa készített “tejporok” ízletesebbek voltak, amely a csokoládé készítése során fontos szempont.

Így a kísérlete eredménye kókuszos-rizses, mandulás és kesudiós „tejpor” lett.

A Magyar Élelmiszerkönyv többek között leírja, hogy a tejcsokoládé  legalább 18 százalék tej szárazanyagot, amely részben vagy egészen dehidratált teljes tej, félig- vagy teljesen fölözött tej, tejszín, vagy részben vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír, továbbá legalább 4,5 százalékban tejzsírt kell tartalmazzon. Csatári Enikő az egyetem honlapján kifejtette: mivel az ő csokoládéjában nem állati eredetű tejszármazék van, emiatt  lett a pszeudo-, azaz áltejcsokoládé  a neve.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu