0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Viszik a pollenek

Amerikai kutatók kapcsolatot találtak a COVID-19 fertőzési rátája és az országos allergiatérkép által tükrözött pollenkoncentráció között. Vizsgálatuk szerint minden egyes virágporszemcse vírusok százainak a szállítására képes, márpedig csak a fák köbméterenként akár 100 gramm pollent ereszthetnek a környezetükbe.

A kutatók elkészítették egy pollentermelő fűzfa számítógépes modelljét, és 10 és 10 fős szabadtéri összejöveteleket szimuláltak, ahol a résztvevők között különböző számban fordultak elő COVID-19-hordozók.

A szimulációban személyenként 10 ezer virágporszemcsével számoltak.

A modellt az USA-ban jellemző tavaszi napok hőmérsékletéhez, szélsebességéhez és páratartalmához igazították. Kiderült, hogy a virágpornak kevesebb, mint egy perc elegendő ahhoz, hogy keresztüljusson a csoportosuláson, de ezalatt a rövid út alatt jelentős számú vírust gyűjthet össze, és a gyorsasága növelheti a fertőzés veszélyét.

A kutatás szerzői szerint a COVID-19 ellen általánosan ajánlott 2 méteres védőtávolság valószínűleg nem elégséges, ha zsúfolt és nagy pollenkoncentrációjú területen járnak az emberek.

Következtetésük, hogy a fertőzés terjedésének kézben tartása érdekében az újabb ajánlásoknak figyelembe kellene vennie a helyi pollenkoncentrációt.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság