0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mit legelnek a patások?

A kisebb testű, kérődző patások az energiadúsabb növényeket igyekeznek legelni, míg a lófélék - melyek általában nagyobb testűek is - kevésbé válogatósak táplálkozás közben. Számukra fontosabb, hogy legyen víz a közelben.

A nagyszabású, kontinenseken átívelő tanulmányban nagyjából 50 tudós vett részt Észak-Amerikából, Európából, Afrikából és a Közel-Keletről. Ennek köszönhetően 30 patás legelési szokásairól érkeztek adatok. Olyan fajok szerepeltek a tanulmányban, mint a vapiti, öszvérszarvas, gazella, impala, rénszarvas, gnú, vadszamár vagy épp a zebra.

Saeideh Esmaeili, a Wyoming Egyetem azóta végzett hallgatója által vezetett kutatásban a GPS-es helymeghatározást kombinálták a legelő minőségéről valamint a felszíni vizek elhelyezkedéséről szóló távérzékelési adatokkal. Ehhez kalkulálták hozzá a testtömegről és az emésztőrendszerről szóló számszerűsített adatokat, aminek eredményeképpen 30 patás populációjának mozgását és legelési szokásait tudták kiértékelni.

A tanulmány konklúziója árnyalja kicsit azt a régóta fennálló hipotézist, mely szerint a patások köztes növekedési stádiumban lévő fűféléket legelnek, ezzel maximalizálva az energiabevitelüket.

A feltételezés lényege, hogy a frissen kihajtott növények a vegetációs időszak elején könnyebben emészthetők, de méretüknél fogva kevesebb biomasszát – és ezzel energiát – szolgáltatnak. A vegetációs időszak előrehaladtával nő a méretük, azonban egyre nehezebben is emészthetővé válnak. Így a legoptimálisabb időszak a fogyasztásukra egy köztes fejlődési szakaszban van, amikor még viszonylag könnyen emészthetők, és magasabb az energiatartalmuk.

A kutatásban megjelenő patások közt egyrészt vannak kérődzők, mint a szarvasfélék, melyek összetett gyomruk segítségével fermentálják az elfogyasztott növényi részeket, így jutnak értékes tápanyagokhoz. Másrészt képviseltetik magukat a lófélék is, mint például a zebrák és a vadszamarak, ezek a fajok azonban nem rendelkeznek összetett gyomorral.

A kutatás egyik legérdemlegesebb felfedezése, hogy

a kisebb testű kérődzők elsősorban a nagy energiatartalmú növényeket fogyasztják. Ezzel szemben a lófélék – melyek általában nagyobb méretűek is – inkább a vízhez közel eső legelőterületeket részesítik előnyben, és kevésbé válogatnak a táplálékban.

Ennek oka valószínűleg az, hogy a lófélék kevésbé hatékonyan tartják vissza a vizet, és méretarányosan többet ürítenek ki belőle. Azt is megerősítették a kutatók, hogy a kérődzők a testméret növekedésével jóval nagyobb biomasszájú takarmányt képesek „feldolgozni”.

Tehát a kutatás elsődleges konklúziója, hogy ugyan a fent említett hipotézis a patások legelési szokásaival kapcsolatban nagyjából helytálló, azonban vannak eltérések az egyes fajok testmérete és emésztőrendszere tekintetében.

A legelési szokások, melyek meghatározzák egy szabadon élő patás populáció ellenálló képességét aszerint változnak, hogy milyen méretű és emésztőrendszerű az adott faj. Ahhoz, hogy megőrizzük a vadonélő patások populációinak diverzitását, kulcsfontosságú, hogy különböző állapotban lévő, változatos legelőterületekhez férjenek hozzá az állatok.

Forrás: sciencedaily.com