0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Neszmély legkedvesebb (bor)arca

Július utolsó hétvégéjén hatodik alkalommal szervezték meg a Neszmélyi Borünnepet Tatán. Az eseményen 14 borászat kóstoltatta borait és egy pálinkaház is csatlakozott a kiállítókhoz. A rendezvény helyszíne az újjászületett Esterházy-kastély kertje volt az Öreg-tó partján. Szeretettel, jó zenével, finom falatokkal, fantasztikus borokkal és kedves borászokkal vártak a szervezők minden borkedvelőt!

Ideális programnak bizonyult egy kevésbé ismert, de annál izgalmasabb borvidék felfedezésére. Rég volt ilyen egyszerű egy egész borvidéket „bejárni”, köszönhetően a térség minden pontjáról érkező borászatoknak.

A Neszmélyi borvidék sokak számára ismeretlen, esetleg csak néhány borászaton keresztül ismerősen csengő név.

Többnyire kis, családi pincészetek voltak a kiállítók, így a borkészítés rejtelmeibe ugyanúgy bepillantást lehetett nyerni, mint egy-egy kevésbé ismert szőlőfajta sajátosságaiba. Itt a borászatok kifejezetten értékelték, ha beszélgettünk a borukról, a borászatról.

A bornak kiemelt szerepe van a régióban. Az 1200-as években már a szőlő és bor kapcsán említik Neszmély nevét. Ha kicsit ugrunk az időben, eljutunk 1727-ig, amikor Esterházy József lett a tatai uradalom új tulajdonosa. S, hogy mennyire fontos volt számára az itteni borkultúra, Bajon megépíttette a családi kispincét, majd létrehozta a tatai pezsgőgyárat.

A baji, tizennégy ágra oszló uradalmi pince 40 ezer akó befogadására volt képes.

Mindmáig ez a pincerendszer a szőlőhegy első számú látványossága. Neszmély hamar kivívta a tiszteletet, a történelmi Magyarországon az első öt borvidék között emlegették. Hírnevét a filoxéra vész koptatta, hogy a privatizációval új lendületet kapjon. Ismertségét csak fokozta, hogy Kamocsay Ákos – Hilltop Neszmély – és Szőllősi Mihály – Szöllősy Pincészet – elnyerte az Év bortermelője címet.

A 2013-ban megalakult Neszmélyi Borút Egyesület sem maradt tétlen. Mint Izing László, a szervezet titkára elmondta, a kezdetek óta dolgoznak a borrégió népszerűsítésén.

A Tájban élő ember projekt pályázat nyerteseként elindították a Nyugat-Gerecse komplex ökoturisztikai információrendszerét, melynek segítségével megtekinthetők a környék természeti és kulturális értékei.

Az érdeklődők megismerhetik a szőlőtermő vidéket, a pincészeteket, a borokat és az Esterházyak által betelepített németség borkultúráját.

A Széchenyi 2020 program keretében – az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával – az eddigi túraútvonal, az útjelző és információs táblák kihelyezésével, az újonnan kialakított szakaszokkal együtt mintegy 100 kilométeres ökoturisztikai hálózattá bővült. A látogatóközpontokon telepített eszközökkel, vagy mobiltelefonnal átfogó információrendszer érhető el.

A fejlesztés fontos része, hogy az okostelefonos túravezetők az útvonal menti borászatokat is bemutatják, segítik az eljutást a boros élményekre vágyóknak a pincészetekhez.

A Neszmélyi Borút Egyesület jóvoltából megvalósult, kitáblázott túraútvonal számos borászat előtt elvezet, ha valaki hagyományos borvidéki kirándulással is kiegészítette volna a fesztivál meglátogatását. Ugyanakkor rengeteg látnivaló akad Tatán és környékén, amelyekkel egy egész hétvégét is könnyűszerrel meg lehet tölteni. Séta vagy biciklizés az Öreg-tó partján, a Tatai-vár, a Fényes tanösvény, az Angolkert és a Kossuth tér felfedezése csak néhány a számos programlehetőség közül. De nincs messze a komáromi Monostori Erőd és a Majkon lévő Kamalduli Remeteség sem.

Tatán ráadásul szálláslehetőségek sokaságából lehet választani, hogy ne kelljen egy napba belezsúfolni ennyi programot – érdemes tehát egész hétvégés tartózkodással tervezni.

A Borünnepen résztvett borászatok: Anemona Pálinkaház, Bősze Pincészet, Hauzer Bormanufaktúra, Horváth Családi Pincészet, Kristály Imperiál Borászat, Kősziklás Borászat, Hilltop Neszmély Borászat, N3 Borműhely, Nyitnikék Pincészet, Petőcz Vendégház és Pincészet, Rábai Katalin Borászat, Simecz Pince, Stróbl Borház, Szivek Pince, Szöllősi Pincészet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu