0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Alázat nélkül nincs eredmény

A magyar mezőgazdaság korosodó társadalmában egyre nagyobb hangsúlyt kap a generációváltás kérdése. Egyes gazdaságokban nincs, aki átvegye a cég vezetését, máshol az utódok mezőgazdasági érdeklődése hiányzik, de akadnak olyan szerencsés családi gazdaságok, ahol gördülékenyen zajlik a generációváltás. Így történt ez a Polyák családnál is, ahol egyértelmű volt, ki veszi át a gazdaság vezetését.

youtube://v/gxRtfRRZ0Ow

A mezőgazdasági munkák sok esetben férfiembert kívánnak, ám akadnak olyan nők, akik zokszó nélkül beállva a sorba kiválóan végzik feladatukat. Ehhez persze céltudatos, talpraesett és kitartó jellemre van szükség, amelyek jellemvonások természetesek a Polyák családban. A generációváltás szakaszairól, az éppen zajló aratási munkákról, a digitalizáció kérdésköréről is beszélgetett Sári Enikő, kiadónk ügyvezetője az MMG Direkt legutóbbi adásában Polyák Imrével és lányával, Dórával, a 30 éves Poly-Fruct Kft. ügyvezetőivel.

Az 1991-ben alapított Városföld székhelyű Poly-Fruct Kft. a kezdetekkor zöldég-gyümölcsszárítással foglalkozott, majd szántóföldi növénytermesztéssel és terményszárítással bővítette tevékenységi körét.

Eközben a cég által művelt terület nagysága folyamatosan bővült, jelenleg több mint 900 hektár bérelt területen gazdálkodik, 700 hektáron pedig mezőgazdasági gépi szolgáltatást nyújt. Mostanra elérkezett az idő, hogy az apa fokozatosan átadja lányának a kemény munkával felépített gazdaság vezetését. Nem volt kérdés tehát, hogy Polyák Dóra az érettségit követően a mezőgazdasági mérnök szakot választja, és már diplomaszerzés közben is besegített a családi gazdálkodásba agronómusként.

– Szakmai alázat nélkül nem lehet eredményeket elérni a mezőgazdaságban. Rengeteg munkaórát fektetünk a növénytermesztésbe, de elhivatottság nélkül nem lehet a szakmában sikereket elérni – véli Dóra, akire édesapja már nemcsak a lányaként, hanem egyenrangú szakmai partnerként is tekint.

Mint mesélik, a feladatokat szétosztották egymás között, de a döntések sokszor közösen születnek, amelyek során akadtak köztük nézeteltérések, de összességében sikeresen gondolnak vissza a kezdeti közös munkára.

A cég teljes átadása Imre elmondása szerint még várat magára, de szeretné, hogy minél hamarabb bekövetkezzen. Teljesen nem kíván kilépni a cég életéből, hiszen időnként bizonyos stratégiai kérdésekben szükség lehet tanácsaira, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy lánya saját bőrén megtapasztalja döntéseinek következményeit.

De nem mindenhol zajlik ilyen gördülékenyen a generációváltás. Sok gazda kemény munkával felépítette gazdaságát, amit nincs kinek továbbvinnie.

– Sok gazdatársam van, aki elgondolkodott, hogy „de akkor minek is csinálom…?” Jó ötletnek tartom, hogy azok a tervekkel és eltökéltséggel teli fiatalok, akinek nincs lehetőségük átvenni egy családi gazdálkodást, valamilyen módon megvásárolhassák azokat a birtokokat, ahol hiányzik a generációváltás, így elkezdhetnék saját gazdálkodásukat.

A lányom e tekintetben a szerencsésebbek közé tartozik, noha a felelősség az ő vállát is nyomja, hiszen egy gazdaság átvétele nagy kihívás minden fiatal számára – mondja Polyák Imre.

Ez a teher a javában zajló az aratásban is megmutatkozik, de Polyák Dóra ezekből a folyamatokból is kiveszi a részét. Az árpa betakarítását már befejezték, most a búza és a repce következik, a rozs aratása pedig a végére marad a Poly-Fruct Kft.-nél.

– Akkor vagyok a legnyugodtabb, ha magam is segíthetek ezekben a munkákban. Egész évben ezért dolgozunk, minden egyes döntésünknek az eredménye, hogy milyen minőségű terményt sikerül betakarítanunk. Persze, hiányzik a szabadság és a nyaralás, de a közösségi médiában is látom, hogy sok hasonló korú sorstársam úgy éli mindennapjait, ahogyan én, ami inspirál és motivál is egyszerre – mondja Dóra.

A közösségi média más módon is segíti a fiatal gazdálkodót munkájában.

Egy-egy szakmai csoportban kitett posztokból látszik, éppen ki hol tart a termesztésben, betakarításban, milyen problémákkal szembesülnek. A sorstársak sok esetben összeírnak, és átadják egymásnak a témában szerzett ismereteiket. Ennek az aktív kommunikációnak köszönhetően a fiatal generáció gyors tapasztalatcserére képes, ami egy új korszak kezdete lehet a szakmai ismeretátadásnak. Ugyanakkor hozzáteszi, ezeken a felületeken megjelenő online cikkek is sok segítséget adnak, azonban a nyomtatott szaklapoknak továbbra is nagy jelentősége van a médiában.

– A szakújságok mélyebb információkat adnak bizonyos témákról, újdonságokról, törvényszabályozásokról, amiknek ismerete szintén elengedhetetlen a szakmában. Bár az én generációm kevésbé vesz kezébe újságot, bizonyos értelemben nélkülözhetetlen a hiteles információk megszerzésében – teszi hozzá a fiatal gazda.

Imre az elmúlt harminc évet értékelve elmondta, eddig is és jelenleg is biztos lábakon áll gazdálkodásuk.

A Polyák család mellett további 15 alkalmazottnak biztosít hosszú távon megélhetést, de természetesen a következő években is szeretnének fejleszteni. Különös tekintettel az öntözésfejlesztésre koncentrálnak a jövőben, amit pályázatok révén szeretnének megvalósítani.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu