0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fenntarthatóbb takarmányozás lárvákkal és rovarokkal

A kelet-lengyelországi Muchocin kísérleti halgazdaságában tartott tokhalak étrendje lárvából és más rovarfehérjéből áll. A kísérlet célja, hogy az eddigieknél fenntarthatóbb fehérjeforrásokkal váltsák ki a halak szokásos takarmányát. A kutatást a HiProMine nevű cég koordinálja.

Mateusz Rawski, a projekt egyik kutatója szerint a takarmányozásra széles körben használt halliszt minden egyes kilogrammjának előállításához 4 kilogramm halra van szükség.

A környezet kímélése és a vadon élő halak megőrzése érdekében új fehérjeforrásokat kell találni a az emberi táplálkozásra szánt halak takarmányozására.

Muchocintól két órás útra keletre, egy másik halgazdaságban is a HiProMine laboratóriumaiból származó rovarfehérjével etetik a tokhalakat, egy szintén a régióban található baromfitelepen pedig a lárvafehérjének a baromfi izomfejlesztésére, illetve tömeggyarapodására gyakorolt hatását vizsgálják. Bartosz Kieronczyk, a poznani egyetem kutatója szerint

a takarmányokban zsiradékként használt szója- és pálmaolajat ipari méretben is tökéletesen pótolni lehetne az Európában elterjedt katonalégy lárváinak használatával.

A katonalégy lárvái két-nyolc hét alatt fejlődnek ki, és ezalatt szerves hulladékkal táplálkoznak. Nagyon kevés vízre van szükségük, az ürülékük pedig trágyaként hasznosítható.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság