0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kedvezőbb kereskedelmi feltételeket hozhat a madárinfluenza-mentes státusz visszanyerése

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Az importkorlátozások mielőbbi feloldása érdekében Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatta a partnerországok hatóságait a mentes besorolásról.

Az utolsó, madárinfluenza miatt elrendelt korlátozást 2021. május 16-án oldotta fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Ekkortól a belföldi és az Európai Unióba történő kiszállítások már zavartalanul folyhattak.

Az ország teljes területére érvényes madárinfluenza-mentes státuszt visszamenőleg, 2021. június 10-től nyertük el*, az ezt igazoló hivatalos dokumentum pedig 2021. augusztus 2-án jelent meg az OIE honlapján

Az importkorlátozások feloldása érdekében Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatta a partnerországok illetékes hatóságait a kedvező besorolásról.

A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információk elérhetők a Nébih honlapján.

Fontos hangsúlyozni, hogy a járványvédelmi minimum feltételeket tartalmazó 3/2017-es országos főállatorvosi határozat jelenleg is érvényes. Ennek értelmében a baromfit továbbra is zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt zárt helyen kell tárolni. Az előírás célja, hogy csökkenjen a vadmadaraktól való fertőződés kockázata.

* A visszamenőleg érvényes elismerés az OIE nemrég módosított Szárazföldi Állatok Egészségügyi Kódexének előírásain alapul.

Forrás: Nébih