0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Barista krumplitej a svédektől

A svédek mélyre ásták magukat a tejpótlók témájában és felfedeztek egy új növényi alapú alternatívát az italkészítéshez: a zseniális burgonyát.

A növényi alapú tejpótlók nem újdonságok a piacon. Magyarországon is szinte minden nagyobb üzletben kapható legalább néhány fajta ilyen ital, zabból, rizsből, mandulából.

A svéd Veg of Lund cég egy új márkát dobott piacra DUG elnevezéssel, amelynek az alapja a burgonya. A terméknek jelenleg három változata létezik: Original, Barista és a cukrozatlan, az Unsweetened.

Hogyan sikerült a burgonyából tejpótlót előállítani? A gyökerek a tudományban és a kutatásban keresendők. Eva Tornberg professzor vezetésével a lundi egyetemen fejlesztették ki a szabadalmaztatott emulziós technológiát, amelynek során új módszereket fejlesztettek ki a burgonya erejének kiaknázására.

Az ital összetételében természetesen a burgonya mellett mások is helyet kaptak, többek között borsófehérje, repceolaj és cikóriából származó rost.

A gyártó biztosítja, hogy a gyártási folyamat során nem használnak szóját, glutént, dióféléket vagy állati összetevőket.

A DUG Originalt napi fogyasztásra ajánlják, kávéhoz és teához, keverhető gabonapelyhekhez, vagy csak egyszerűen pohárból meginni. Főzéshez és sütéshez is kiváló. Egyedülálló burgonya- és repceemulziójának köszönhetően az összetevők nem válnak el egymástól, függetlenül attól, hogyan használják.

Mivel burgonyából készül, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, fehérjével és szénhidrátokkal.

Gondoskodtak arról is, hogy a klasszikus tejhez hasonlóan habosodjon, ez a DUG Barista, amely krémesebb állagú, és a gyártók szerint remek tejhab készíthető belőle, ezért ajánlják baristáknak latte és cappuccino készítéséhez. „Melegítsük fel, és verjünk belőle barista minőségű habot, vagy öntsük egyenesen egy csésze kávéba vagy teába” – ajánlják a honlapjukon.

Aki úgy gondolja, hogy a legtöbb növényi ital túl édes, azoknak is jó hírrel szolgálhatnak, mert elkészítették a cukormentes változatot, a DUG Unsweetened-et.

youtube://v/lmfLlTKYNyw

A gyártó cég felhívja a figyelmet arra, hogy a burgonya fő nyersanyagként való felhasználásával a

kétszer kevesebb termőföldet használ fel, mint amennyi a zab termesztéséhez kellene, és 56-szor kevesebb vizet használ, mintha mandulából készítené.

A zab és a mandula a két leggyakrabban használt termék a növényi alapú tejhelyettesítők előállításához. Továbbá a termék előállítása során a szén-dioxid-kibocsátás 75 százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos tejnél.

Burgonya alapú italaikat jelenleg Svédországban és az Egyesült Királyságban árusítják, és a tervek szerint a forgalmazást kiterjesztik a Nyugat-európai országokra is. A termékek elérhetőek a Navesu és az Amazon platformokon. A gyártó weboldalán hat darab 1 literes kartondoboz 12,50 fontért (kb. 5200 Ft) vásárolható meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu