Ahogy itt is beszámoltunk róla, Németországban egyes áruházláncok már a nyár elején bejelentették, hogy július 1-jétől csak emelt szintű állatvédelmi normákat teljesítő beszállítóktól szerzik be a friss sertéshúst, és a következő időszakban fokozatosan teszik egyre magasabbra a lécet, az állattartókkal együttműködve alakítják egyre felelősebben a kínálatukat.
állítja a Greenpeace, ezért érdemelte ki a citromdíjat.
A díj egyébként nem csak szimbolikus, egy valódi kisplasztikát terveztek erre az célra, méghozzá nem is akármilyent: egy arcot mintázó felvágottat ábrázol, amint éppen hány.
Közel másfél méter magas talapzatra helyezve mutatták be a hamburgi Edeka-iroda előtt Greenpeace-aktivisták és az emberjogi, illetve környezetvédelmi kérdésekben gyakran megszólaló influenszer, Marie von den Benken.
Németországban létezik egy független szakértők által kidolgozott jelölésrendszer arról, hogy milyen állattartási-állatvédelmi körülményeket biztosítanak abban az üzemben, ahonnan a felcímkézett húsáruk származnak. Négy fokozata van, az 1-es a hagyományos, zárt tartást jelenti az alapszintű állatvédelmi normákkal, a 4-es pedig a prémium szint, amikor az állatok az idejük minimum felét szabadban töltik.
– hangzott el a „díjátadón”.
Ahogy a német sajtó széles körben beszámolt róla, az Edeka azonnal reagált, minden vádat visszautasított, és kifejtette, hogy beszállító partnereivel együtt éppen a húskínálat ilyen irányú megreformálásának részletein dolgozik.