Az Egyesült Királyság ellátási láncára egyre súlyosabb nyomás nehezedik, már a gyorsétteremláncok, például a McDonald’s és a Nando’s is panaszkodnak, hogy az étlapjukon szereplő termékek készletezésével kapcsolatosan egyre több probléma merül fel.
A Független Hússzállítók Szövetsége (Association of Independent Meat Suppliers, AIMS), amely rendszeres párbeszédet folytat a húsfeldolgozás minden szakaszának érdekeit képviselő szervezetekkel
Ez nem új koncepció, mivel az Egyesült Államokban több mint 20 büntetés-végrehajtási intézetben található húsfeldolgozó üzem.
Tony Goodger, az AIMS vezető munkatársa megerősítette, hogy az élelmiszeripar nagy része munkaerő válsággal küzd. Hozzátette: a Belügyminisztérium koncepciója, hogy az Egyesült Királyságban a hazai munkaerőnek kell elsőbbséget élveznie. Bármennyire is keményen próbálkoztunk a munkaerőfelvétel továbbra is kihívást jelent.
Jelenleg az Igazságügyi Minisztériummal folyik az egyeztetés annak részleteiről, hogyan valósítható meg a rabok és a volt elítélteket foglalkoztatása.
Már néhányan beszámoltak arról, hogy a szabadulás után is az élelmiszer-feldolgozó iparban látják a jövőjüket a munkát illetően. Több börtönben is oktatás indult élelmiszerbiztonsági ismeretek témában, ami az alapja a élelmiszeriparban való munkavégzésnek.
Javasolják továbbá az elítélteknek, hogy nézzenek utána a rendelkezésre álló egyéb ingyenes képzéseknek, például az allergénekkel kapcsolatos képzésének és a vákuumcsomagolási oktatásnak, hogy „munkára készen” hagyhassák el a börtönöket.