0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Brit húsipar: arccal a börtönök felé

Az Egyesült Királyság húsipara komoly munkaerőválsággal küzd, ezért megoldásként börtönlakókat és a volt elítélteket terveznek alkalmazni, továbbá oktatást is szerveznek a raboknak, hogy szabadulásuk után el tudjanak helyezkedni a húsiparban.

Az Egyesült Királyság ellátási láncára egyre súlyosabb nyomás nehezedik, már a gyorsétteremláncok, például a McDonald’s és a Nando’s is panaszkodnak, hogy az étlapjukon szereplő termékek készletezésével kapcsolatosan egyre több probléma merül fel.

A Független Hússzállítók Szövetsége (Association of Independent Meat Suppliers, AIMS), amely rendszeres párbeszédet folytat a húsfeldolgozás minden szakaszának érdekeit képviselő szervezetekkel

arra kérte a brit Belügyminisztériumot, vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy a húsüzemekben megüresedett munkakörök egy részét rabok tölthessék be.

Ez nem új koncepció, mivel az Egyesült Államokban több mint 20 büntetés-végrehajtási intézetben található húsfeldolgozó üzem.

Tony Goodger, az AIMS vezető munkatársa megerősítette, hogy az élelmiszeripar nagy része munkaerő válsággal küzd. Hozzátette: a Belügyminisztérium koncepciója, hogy az Egyesült Királyságban a hazai munkaerőnek kell elsőbbséget élveznie. Bármennyire is keményen próbálkoztunk a munkaerőfelvétel továbbra is kihívást jelent.

Jelenleg az Igazságügyi Minisztériummal folyik az egyeztetés annak részleteiről, hogyan valósítható meg a rabok és a volt elítélteket foglalkoztatása.

Figyelemre méltó, hogy az egyik vezető élelmiszeripari gyártó már fel is vette a kapcsolatot egy börtönnel, hogy rabokat képezzen ki különféle húsipari és feldolgozó szakmákra, hogy szabadulásuk után el tudjanak helyezkedni ebben az iparágban.

Már néhányan beszámoltak arról, hogy a szabadulás után is az élelmiszer-feldolgozó iparban látják a jövőjüket a munkát illetően. Több börtönben is oktatás indult élelmiszerbiztonsági ismeretek témában, ami az alapja a élelmiszeriparban való munkavégzésnek.

Javasolják továbbá az elítélteknek, hogy nézzenek utána a rendelkezésre álló egyéb ingyenes képzéseknek, például az allergénekkel kapcsolatos képzésének és a vákuumcsomagolási oktatásnak, hogy „munkára készen” hagyhassák el a börtönöket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/agriland.co.uk