0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A nagyüzemi állattartás áldozataira emlékeztek Berlinben

„Állatgyárak helyett parasztgazdaságokat”, – ilyen és hasonló transzparensekkel, állatmaszkokkal az arcuk előtt vonultak a berlini Bundestag épülete elé a környezet- és fogyasztóvédő szervezetekhez, valamint gazdaszövetséghez kötődő tüntetők, hogy a nagyüzemi állattartás ellen demonstráljanak.

A szervező a „Wir haben es satt” (magyarul kb. „Torkig vagyunk”) néven már számos hasonló jellegű demonstráción feltűnt mozgalom volt, amelynek a gazdálkodók és a környezetvédők köreiből egyaránt vannak szimpatizánsai, aktivistái.

Közös céljuk az emberi léptékű és fenntartható mezőgazdaság.

A Bundestag elé szervezett tüntetés időzítésének oka természetesen a szeptember végi választás volt, fő üzenetként azonban egy március tragikus eseményt idéztek fel: azt, amikor egy sertéstartó kiütött tűzben csaknem 60 ezer állat pusztult el. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, olvasható a szervezők sajtóközleményében, a jelenlegi parlamenti ciklus során ugyanis 27-szer pusztított hasonló tűz Németország legkülönbözőbb pontjain, és összesen 240 ezer állat veszett oda. Ezekre az áldozatokra emlékeztek a tüntetők a transzparenseikkel, illetve az állatjelmezeikkel.

Mint írják, a tragédiákból nem tanult senki, pillanatnyilag is a megvalósítás küszöbén áll néhány gigaistálló, összesen 2,5 milliós állatlétszámmal.

A tüntetők azt követelik, hogy a választások után összeálló új parlament vessen véget ennek az irányzatnak, és vegye figyelembe egyrészt az állatvédelmet, másrészt, hogy az alkotmánybíróság éghajlatvédelmet érintő ítéleteit. A döntéshozók figyelmébe ajánlották továbbá azt a tanulmányt, amely szerint 70%-kal csökkenteni kell a húsfogyasztást, hogy a földi élet alapvető feltételei hosszú távon megmaradjanak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu