0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Inkább lemaradt a diák a csoporttól, hogy kérdezhessen még a standunkon

Miért érdemes gps-es traktort venni? Hogyan kell használni a drónt? A belvíz volt előbb, vagy a talajminőség-romlás? Ilyen, a saját gazdálkodás során felmerült kérdésekkel is fordultak a szakemberekhez azon a tanácsadási ponton, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen működtetünk.

A Bábolnai Gazdanapok időtartama alatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen szaktanácsadási pontot működtetünk. A színsor egyik standján csütörtöktől szombatig 10-16 óra között agrár-környezetgazdálkodás, ökogazdálkodás, precíziós gazdálkodás és aktuális növényvédelmi tanácsok témakörökben kérhetnek tanácsot az érdeklődők.

Vadkerti-Tóth Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrárpolitikai szakértője precíziós gazdálkodással, digitalizációval kapcsolatos kérdéseket várt. Zömmel mostani pályázatokkal kapcsolatos általános kérdések érkeztek, mondta.

– A precíziós témakörhöz kapcsolódóan is érdeklődtek.

Az új AKG pályázatokhoz kell területmérést végezni, shape fájlban kell beadni a csatolmányt, azt gps-szel kell felmérni, vagy bármilyen olyan eszközzel, ami meghatározott paramétereken belül képes elvégezni azt a mérést.  

Erről érdeklődtek, hogy ezt hogyan lehet megcsinálni, lehet-e a régit használni. Tehát főként technikai kérdések voltak, amelyeken el kellett gondolkodni. Megbeszéltük, hogy ha például egy öt-tízéves felmérésről van szó, akkor az hogy nézhet ki, hogy kell összerakni, és tudtunk az érdeklődőknek segíteni – részletezte.

Péntekre szerveztük a szakiskolai napot. Ekkor a standon az iskoláscsoportoknak általános kiselőadást tartottak a tanácsadók szakterületeiről, illetve arról, a témakörök hogyan kapcsolódnak össze egy nagy egésszé. Szinte minden csoportban voltak olyan diákok, akiket nagyon érdekelt a téma, osztotta meg velünk a szakember.

– Mondták, hogy gazdálkodnak otthon, érdeklődtek, mire figyeljenek. Látszott rajtuk, hogy ebben élnek, ezzel akarnak foglalkozni. Olyan is volt, hogy az osztály már tovább ment, de egy fiatal még itt maradt a standon, mert most vettek az édesapjával egy drónt, a használatáról szeretett volna minél többet megtudni – hallottuk.

A NAK tanácsadója kiemelt egy emlékezetes beszélgetést: egy fiatalember azt kérdezte, egy új gépre lesz szüksége, az új pályázat nagy segítség ebben, de miért vegyen gps-es traktort? Sokszor kimerül a vásárlás annyiban, hogy megveszik, használják, majd beviszik a pajtába, holott azon is el lehetne gondolkodni, mire lehetne az eszközt ezen túlmenően használni. Olyan adatok keletkeznek, amiket ha feldolgoznak, jól elemeznek, jó programmal használnak, sokkal pontosabban, sokkal nagyobb megtérüléssel lehet gazdálkodni, kevesebb hatóanyagot kell kijuttatni, kisebb terhelést kap a talaj.

Egyszóval sokkal figyelmesebben, okszerűbben lehet gazdálkodni. Igyekeztek rávezetni a gazdát arra, hogy ez végül olcsóbban jön ki, és a talaj sem megy tönkre.

– Volt egy olyan kérdés, ami arra vonatkozott: mindig van egy belvizes folt, a traktor csak átsiklik fölötte. Arról tájékoztattuk a kérdezőt, hogy feltehetőleg nem a belvíz miatt ment tönkre a talaj, hanem fordítva, olyan talajszerkezeti romlás lehet ott, ami miatt belvizesedik a folt. Azaz a talajt kell rendbe tenni, vagy hagyni pár évet, hogy regenerálódjon, hiszen megvan ez a képessége – emlékezett vissza.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu