0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Természetesen szépek

Az évelő díszfüvek évek óta nagyon kedveltek, szívesen ültetik a kertbarátok, kerttulajdonosok, és a kerttervezők is előszeretettel dolgoznak ezzel a növénycsoporttal magánkertekben és közterületeken egyaránt. Tág tűrőképességük, változatos színeik és formáik miatt sokrétűen használhatók. A vegyes, a biodiverz és a természetközeli kertek trendjével párhuzamosan népszerűségük várhatóan tovább nő.

A természetesség iránti vágy egyre jobban kifejezésre kerül a kertstílusokban is, a trendet pedig felgyorsította az elmúlt másfél-két év. Ember és természet ismét közelebb került egymáshoz, a pandémia időszakában a lezárások miatt az eddiginél is többen a szabad levegőn találták meg a testet és lelket feltöltő kikapcsolódást.

A gyaloglás, a túrázás, kerékpározás mellett a kertészkedés, növénygondozás lett az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenység.

Napjainkban azonban a klímaváltozás és az azzal együtt járó szélsőséges időjárás, az extrém meleg és aszály, vagy éppen az özönvízszerű esőzések a növényültetésre is hatással vannak, és figyelembe vételük fontos szempont a növényválasztás során. Az elegáns, változatos formájú és igen jó tűrőképességű díszfüvek számos faja és fajtája ebben a tekintetben is jó választásnak ígérkezik.

Sokoldalúan használhatók

A díszfüvek keskeny, felálló lombjuk, laza szerkezetük, szimmetrikus formájuk miatt szoliterként, egyesével, vagy kettesével-hármasával ültetve is jól érvényesülnek. Sok faj méreténél fogva alkalmas térhatárolásra, különösen a háttérben lévő építményeket, tégla- és kőfalakat „lágyítják”, ugyanakkor kihangsúlyozzák a kert épített elemeit, a lépcsőket, támfalakat.

Szívesen alkalmazzák őket a vízpart imitálására, de kerti tavak, medencék mellett is jó kontrasztot alkotnak.

Évelőkkel, cserjékkel jól társíthatók, vegyes évelőágyban, középmagas és alacsony virágfoltokkal váltogatva harmonikus együttest alkotnak, mozgalmasságot kölcsönöznek a térnek. A kisebb termetű, ám karakteres megjelenésű Festuca-fajok feltűnően szép díszei az ágyásoknak, sziklakerteknek. Bár számtalan típusú és fajtájú díszfű létezik, többségük viszonylag magas növény. Csaknem valamennyi jó vízellátású talajt és napos fekvést igényel, az alacsony termetű Festuca-fajok azonban meleg, száraz rézsűkre, sziklakertekbe vagy napos évelőágyakba valók. Jellemzően jó a gyomelnyomó képességük, jól takarják a talajt is. Kitűnő búvóhelyül szolgálnak a rovaroknak.

Az évelő dísznövények többségének virágzási ideje rövid, a fűfélék ezzel szemben sokkal tovább díszítenek, a bugák meghagyásával télen is jól mutatnak a kertben. Kisebb kertekben is érvényesülnek, többnyire kevés gondozást igényelnek.

Ültetésüket érdemes tavaszra időzíteni, az ősszel ültetett, nem kellőképpen begyökeresedett növény télen károsodhat, kiszáradhat.

A kertbe ültetett díszfüveket tavasszal szabad csak visszavágni, ősszel ugyanis a föld feletti részeik nem száradnak teljesen el, így az őszi visszavágás során a levelek fertőződhetnek, az érzékenyebb növények el is pusztulhatnak. A betegségekkel, kártevőkkel szemben amúgy többnyire ellenállóak. Természetes megjelenésükkel nemcsak a kertek, parkok kiváló kiegészítői, hanem – megfelelő fajtaválasztás esetén – kőedényekben, virágtartókban is szépen mutatnak.

A fajtaoltalommal és fajtanépszerűsítéssel foglalkozó holland Plantipp ügynökség ajánlatából néhány olyan fajtát emeltünk ki, amelyek különleges tulajdonságaikkal tovább színesítik a díszfüvek kínálatát. Közülük számos fajta sikeresen szerepelt a korábbi évek fajtabírálatain.

Díszcsenkeszek

A Festuca Intense Blue a lehető legkékebb és az egyik leginnovatívabb díszfűfajta. Egyaránt csodálatosan fest a kertben utak, ágyások szegélyeként, vagy teraszon, balkonon. Jól társítható más növényekkel. Ezüstös bugáit júniusban hozza, gyönyörű kontrasztot alkotnak a kék levelekkel.

Akár 30 centiméter magasra is megnőhet és bármilyen talajon jól fejlődik.

Nagyon szívós fajta, intenzív kék színét a tenyészidő alatt végig megőrzi. Erőteljes gyökérzetének köszönhetően jól viseli a szárazságot, kevés gondozást igényel.

A Festuca Sunrise – ahogyan a neve is sugallja – a napfelkeltére emlékeztet a különleges színeivel. Sötétzöld leveleinek felső része ősszel és télen rezes-narancsos színűre változik, nyáron pedig a virág és a virágszár díszít élénk narancsvörös színével. A keskeny levelek légies hatást kölcsönöznek a növénynek. Kompakt, kerekded formában nő, körülbelül 25 centiméter széles párnát alkot, a virágok akár 70 centiméter magasra is nőhetnek, de a növény 30 centiméter magas lesz. A napos helyet részesíti előnyben, azonban a félárnyékot is bírja. Jó vízelvezetésű talajt igényel, viszont a száraz talajt is jól tűri. Örökzöld, gyönyörűen mutat cserépben a teraszon vagy az erkélyen, de kiválóan alkalmas hangsúlyos növényként, nagy foltokban való ültetésre, nagyobb felületek takarására, közterületekre vagy sziklakertekbe is. Mínusz 20 °C-ig télálló.

Vesszős köles, tollborzfű

A Panicum Purple Breeze vesszős köles gyönyörű sötétlila leveleivel díszít, a növény mínusz 30 °C-ig télálló, kevés gondozást igényel. Napos élőhelyet, nedves és jó vízelvezetésű talajt igényel.

Jól mutat szoliter növényként a teraszon, erkélyen, de szegélynövényként, térhatárolóként, nagy tömegben ültetve is érvényesül.

Erős, egyenletes növekedésű. Díjnyertes növény, 2017-ben bronz minősítést szerzett a Plantariumon.

A Pennisetum Lumen Gold tollborzfű tavasszal kihajtó új hajtásai csodálatos aranyszínűek, nyáron pedig limezöldre színeződnek. Hidegebb éghajlaton sárgább lesz a lombja. Kompakt növekedésű, körülbelül 30 centiméter széles és 25 centiméter magas párnát alkot. Nyáron barna virágok tömegét hozza. Száraz, friss, jó vízáteresztésű talajt kedvel, napos helyre ültetve érzi jól magát, bár a félárnyékot is elviseli. Szoliterként, önmagában kaspóba, növénytartóba ültetve a terasz vagy az erkély dísze, de csoportban, nagyobb tömegben ültetve szintén jól mutat, ilyenkor 10-12 darabot lehet négyzetméterenként számolni. Ágyások szegélyezésére és vegyes virágbeültetésekre is alkalmas. Mínusz 25 °C-ig télálló. Az ISU Award versenyen 2018-ban arany minősítést szerzett.

A Cortaderia selloana Stars and Stripes nevű pampafűfajta ápolása „pofonegyszerű”.

Tarka lombozata aranyszínű, ősz elején hozza gyönyörű fehér virágait. Mínusz 20 °C-ig télálló. Napsütéses helyet, jó tápanyag-ellátottságú, jó vízáteresztésű talajt igényel. Akár két méter magasra is megnő, szélessége általában nem lesz nagyobb egy méternél. Tökéletes szoliter növény, magánkertekbe és közterületekre is ültethető, de a teraszon is jól mutat. 2016-ban a Plantarium versenyén bronz minősítést szerzett.

Különleges mintázatú a Miscanthus Alligator virágosnád-fajta, amelynek a levelei pontosan úgy néznek ki, mint a krokodilbőr. Kevés gondozást igényel, mínusz 23 °C-ig télálló. Szeptemberben virágzik, a napos és félárnyékos helyet egyaránt jól viseli. Talajtípusra nem érzékeny, mindenféle közegben jól nő. Szoliter növényként és térhatárolóként is ültethető.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/plantipp.eu