0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Álommeló?

A reklámokban a mezőgazdaságot még mindig kizárólag romantikusra fényezve mutatják be, és a közösségi médiában is éppen elég ilyen fotó van, de vajon tényleg el is hisszük? A Rabobank megbízásából Németországban készült egy felmérés, amely kiderítette, mennyire tartja a lakosság álommelónak a gazdálkodói életformát. A rövid válasz: egyre kevésbé.

Az agrarheute.com portálon jelent meg a rövid összefoglalója a Rabobank-féle felmérésnek, amely azt firtatta, hogy milyennek találják a válaszadók a mezőgazdaság imázsát, és esetleg kedvet kapnak-e a gazdálkodáshoz az említett romantikus felvételek láttán.

A kutatók megállapították, hogy a lakosság több mint fele szerint folyamatosan veszít vonzerejéből a gazdálkodói életforma,

mindazonáltal egyharmadukban még mindig pozitív kép él a gazdálkodásról. Továbbá a megkérdezettek közel fele szerint lehetne fairebb a gazdák keresete.

Azt, hogy a fiatalok körében egyre kevésbé vonzó ez az ágazat, a német agrárminisztérium által rendelkezésre bocsátott statisztika is alátámasztja. 2010-ben még több mint 38 ezer fiatal jelentkezett valamilyen mezőgazdasági képzésre, 2019-ben viszont már csak 32 ezer. A gazdaságok száma is csökken, 2001-ben még 450 ezer működött az országban, az idén pedig már csak 263 ezer, mutattak rá a felmérést készítők.

Az is kiderült, hogy minél fiatalabb valaki, annál kevésbé látja vonzónak a mezőgazdaságot:

míg a 65 éveseknél még kb. fele-fele az arány, addig a 19-29 évesek 70%-a véli úgy, hogy csökkenőben van az ágazat vonzereje. Város–vidék, illetve kelet–nyugat viszonylatban nincs érdemi különbség a pesszimisták arányában, a megkérdezetteknek itt is, ott is nagyjából fele véli csökkenőnek a gazdálkodás vonzerejét. Érdekes módon azonban keleten valamivel több az optimista, ott kb. 34% mondta, hogy szerinte felszálló ágban van a mezőgazdasági szakmák népszerűsége, míg nyugaton csak 29,5% osztja ezt a nézetet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu