0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Továbbra is számíthat az Agrárminisztérium támogatására a fűszerpaprika-ágazat

A kalocsai öntözési közösségek és a fűszerpaprika-feldolgozók támogatására tett ígéretet Nagy István agrárminiszter az első agrárhungarikum-konferencián, aminek Kalocsa adott otthont szeptember 10-én.

A fűszerpaprika vetésterületének megőrzése érdekében már 2019-től intézkedéseket hozott a szaktárca a termelők és a feldolgozók jelzései alapján. Ezt a külföldi import mennyisége, az alacsony árfekvés, a megváltozott fogyasztói szokások, a feketekereskedelem, valamint a klímaváltozás és az öntözés nehézségei indokolták.

Míg a 70-es évek végén és 80-as évek elején 8-10 ezer hektáron termeltek fűszerpaprikát az országban, ez a terület a rendszerváltás után fokozatosan csökkent. Az EU-csatlakozást követő években már 2000-2500 hektár között ingadozott, de tavaly például csak 1700 hektár volt, ami jelenleg nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a kalocsai és a szegedi termőtáj között.

Mivel a termesztők jövedelmezősége kritikus szintre esett, az AM több forrásból nyújtott támogatást az ágazatnak. A területalapú támogatás mellett a fűszerpaprikát termelők hektáronként további 91 ezer forintos, termeléshez kötött támogatásban részesültek 2018/2019-ben, és – kilogrammonként 30 ezer forintról 100 ezer forintra – bővítették a nemzeti forrásból 2014 óta működtetett, fémzárolt vetőmag-költséghez nyújtott támogatást. Emellett évente legfeljebb mintegy 20 millió forintos energiaköltség-támogatást vezettek be azoknak a szárítmány-előállítóknak, akik gázt használnak ehhez.

Ezeknek a támogatási formáknak a fenntartására tett ígéretet Nagy István a szeptember 10-i kalocsai fórumon. Emellett hangsúlyozta, hogy számíthatnak az állam segítségére a kalocsai öntözési közösségek is.

A mintegy negyven termelőt integráló Kalocsa Térségi Öntözési Közösségek a legnagyobb taglétszámú öntözési közösséget alkotják Magyarországon. A fenntartáshoz elérhető pályázati támogatás optimális kihasználása érdekében két gazdasági társaságban, de egy irányítás alatt működnek. Gazdálkodásuk eredményessége érdekében 200 millió forintos működési és mintegy 230 millió forintos beruházási támogatásra adtak be pályázatot az AM-hez, amelyekről még nem született hivatalos döntés.

Az öntözésnek döntő szerepe van a hazai fűszerpaprika-termesztés fenntartása szempontjából. A kialakult szélsőséges csapadékeloszlás ugyanis aláásta a termésbiztonságot.

A hivatalos nemzeti kulturális örökség részét is képező fűszerpaprika és az öntözési közösségek jövője mellett a vidékfejlesztési program keretében elérhető támogatások, valamint a fenntartható gazdálkodás voltak az első Agrárhungarikum Konferencia fő témái. A hagyományos kalocsai paprikanapok keretében szervezett tanácskozáson közel 160 térségi gazdálkodó vett részt.

A rendezvényt Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke és Filvig Géza polgármester nyitotta meg. A szakmai előadásokat kerekasztal-beszélgetés követte Nagy István tárcavezető, Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) főtitkára, Hollósi Dávid, a Takarékbank üzletágvezetője és Umenhoffer Péter, az AXIÁL marketingigazgatója, valamint a közönség aktív részvételével.

A már említett kiemelt témák mellett szóba került a mezőgazdasági generációváltás, az idei nehézségek, a Bács-Kiskun megyében előforduló viharok, jégkár és aszály is.

Nagy István azzal zárta a tanácskozást, hogy ígéretet tett a kalocsai öntözési közösségek támogatására, valamint a fűszerpaprika-feldolgozással foglalkozó cégek állami segítésének folytatására.

A szakmai tanácskozást gépbemutató követte a városközpontban. Az Agrárhungarikum Konferenciát a szeptember közepi paprikanapok részeként a jövőben is folytatni szeretnék – mondta el Szigeti Tamás szervező.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu