0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az idei év legszebb szőlőbirtokai

Tizedik éve hirdetik ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győzteseit, a díjat a Bor és Piac szaklap 2012-ben alapította, amelynek díjkiosztója a napokban volt. Az idei kategóriagyőztesek pedig a Tringa Borpince, a Borbély Családi Pincészet, a Günzer Tamás Pincészete, illetve a Schieber Pincészet lettek.

A verseny életre hívói Bozzai Zsófia főszerkesztő és Szakács László, kiadó igazgató elmondták, hogy a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjért három kategóriában lehet nevezni, külön-külön megmérettetésen vesznek részt a kis-, a közép-, és a nagybirtokok, amelyeket egy 100 pontos rendszer alapján értékel a zsűri, amelyben megtalálható többek között, borász, újságíró, fotós, tájépítész is.   

A verseny kétfordulós: először a borkedvelő közönség szavazatai döntenek arról, hogy mely birtokok kerüljenek a döntőbe, majd a verseny szakértő zsűrije személyesen is felkeresi és értékeli a második fordulóba beszavazott birtokokat.

Az idei verseny külön érdekessége, hogy most először egy testvérpár is szerepelt a döntősök között, Günzer Zoltán a Középbirtok, Günzer Tamás a Nagybirtok kategóriában volt érdekelt.

Az eredményhirdetésen Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének igazgatója, a zsűri elnöke köszöntötte a résztvevőket. Ezután mind a kilenc döntőbe került birtok vezetője bemutatta a birtok egy-egy borát, a közönség azokat kóstolva tekintette meg a birtoklátogatásokon készült háromperces kisfilmeket, majd a zsűritagok szóbeli méltatása következett, amelyben kiemelték többek között, hogy a döntőbe jutott kisbirtokok kiemelkedő értéke – természetesen a tökéletes ültetvények és a kiváló borok mellett – a fekvésük. A birtokközpontokból gyönyörű a panoráma, rálátás nyílik az ültetvényekre és az alatta elterülő tájra, valamint tájépítészeti szempontból is példaértékűek. .

Továbbá minden döntőbe jutott birtoknak erőssége, hogy ötvözik a tradíciókat és az innovációt, amelynek eredménye a borok minőségében mutatkozik meg. Kiemelték, hogy közülük többen is foglalkoznak régi magyar fajtákkal, amely nagyon fontos értékei a hazai szőlő- és borkultúrának.

A borok hűen tükrözik a talaj és a fajta adottságait, és stílusos tételek kerülnek a fogyasztókhoz.

A zsűri döntése alapján a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2021 verseny díjazottjai a következők:

Kisbirtok kategória

 1. Tringa Borpince (Szekszárd)

 2.  Petrányi Pince (Csopak)

 3.  Grál Borpince (Gyönk)

Középbirtok kategória:

1. Borbély Családi Pincészet (Badacsonytomaj) 

2. Günzer Családi Birtok (Villány)

3. Dobosi Birtok (Szentantalfa)

Nagybirtok kategória: a díj történetében először – a zsűri szavazásán pontegyenlőség alakult ki, így két első helyezettet hirdettek

1. Günzer Tamás Pincészete (Villány) és Scheiber Pincészet (Szekszárd)

2. Sol Montis Borászat (Gyöngyöstarján)

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu