0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Laboratóriumot, előadótermet adtak át a mezőgazdasági karon

"Ugyanebben a teremben írtam a felvételi dolgozatomat 1968-ban" - mondta ma Hódmezővásárhelyen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán felújított laboratóriumot és előadótermet adtak át, illetve konferenciát tartottak. A helyiségeket egykori neves oktatókról nevezték el.

Több, mint 3,6 milliárd forint pályázati támogatást nyert az intézmény, ebből újult meg Hódmezővásárhelyen a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának Takarmányvizsgáló és Informatikai Laboratóriuma, melyet kialakítójáról, a kar egykori tanszékvezetőjéről, Dr. Kovács Gáborról neveztek el.

A mai ünnepélyes átadó alkalmából tartott sajtótájékoztatón Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese kiemelte:

az intézmény globálisan gondolkodik, ebben a mezőgazdaság nagyon fontos helyet foglal el.

– Az általános gondolkodás időnként kissé lenézően viszonyul az agráriumhoz, ez nagyon rossz irány, szeretnénk ezt teljesen eltörölni – szögezte le.

Dr. Habil Tarkó Klára szakmai vezető a szóban forgó pályázatot az egyetem leginnovatívabb, legtöbb fejlesztést produkáló pályázatának írta le. A Gál Ferenc Egyetemmel közös konzorciumban elnyert támogatás szerteágazó területet ölel fel hét alprojektben, száz témában. A mezőgazdasági kart öt alprojekt érinti. Dr. Mikó Edit, a kar dékánja úgy fogalmazott: jó egy olyan tudományegyetemi egységhez tartozni, melynek védelmében sokat tehetnek a mezőgazdaságért.

A laboratórium felújítása során kicserélték az elektromos hálózatot, épületgépészeti és teljes építészeti felújítást végeztek, többek között a belső terek kifestésével és burkolatcserével. Megtörtént a helyiségek klimatizálása, új bútorzatot vásároltak, megújult az eszközpark jelentős része. A 109-es teremben egy teljesen új, klimatizált informatika labort alakított ki a kar. A terem új bútorzatot kapott, ahol 25 munkaállomást rendeztek be, 24 tanulói és 1 oktatói számítógéppel, valamint egy új okostáblát helyeztek el. A laboratórium vezetője, Süli Ágnes adjunktus a sajtóbejáráson többek között azt emelte ki, hogy

most már olyan gépparkkal rendelkeznek, amely nagyon modernt technológiával vizsgálja a takarmány alapanyagokat. A legjelentősebb talán, hogy a legégetőbb problémára, a klímaváltozás hatásaira is kereshetik a válaszokat.

Az esemény konferenciával folytatódott az ugyancsak pályázatból megújult, és szeptembertől a kar egykori oktatójáról, Dr. Sófalvy Ferencről elnevezett előadóban.

– Engedjék meg, hogy ezúttal elfogult legyek. Ugyanebben a teremben írtam a felvételi dolgozatomat 1968-ban – mondta ünnepi beszédében az esemény fővédnöke, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke. Hódmezővásárhely számára a színvonalas oktatást, a tudomány iránti alázat elsajátítását jelentette, osztotta meg a tapasztalatait.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu