0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A francia elnök teljes tiltást tervez

Emanuel Macron bejelentette, hogy fel akarja gyorsítani a növényvédő szerek beszüntetését. A francia köztársasági elnök a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Marseille-i kongresszusán tartott beszédében azt mondta, hogy amikor Franciaország tölti be az EU elnökségét - azaz 2022. január 1. és 2022. június 30. között - kezdeményezni fogja a peszticidek használatának tiltását.

Nyilatkozatát Twitter-fiókjában is megerősítette. Talajunk, mezőgazdasági tevékenységünk védelme érdekében. Támogassa gazdáinkat, írta.

A bejelentésre azonnal érkeztek a válaszok. Sok gazda tiltakozott a bejegyzés ellen. Elmagyarázták az elnöknek, mennyire irreális a javaslat, és feltették a kérdést, hogy növényvédő szerek nélkül mit tehetnek, ha valamilyen csapás sújtja az állományukat.

Szerintük az intézkedés csak az import ösztönzésére szolgál, és figyelmeztetnek, hogy nagyon leegyszerűsített álláspont a környezetet érő minden rosszért  a növényvédelmet vádolni.

Néhányan még azt is kérték az elnöktől, hogy kormányozzon és hagyja abba a tweetelést, mások közölték vele, hogy bejelentése miatt nem szavaznak rá.

A tweet másnapján Julien Denormandie agrárminiszter is beszélt a Twitteren, de ezúttal a kedélyek csillapítására töredekett. Kijelentette, hogy a francia álláspont nem változott, és alternatíva nélkül nem vezetik be a növényvédő szerek tilalmát, áll a freshplaza.fr hírében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu