0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Súlygyarapodást számít és receptet ír

Ma már ha az ember rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, a felíratása miatt nem kell elrohanni az orvoshoz, elég egy telefon, egy e-mail és a patikus a felhőből le tudja tölteni a receptet. Kényelmes megoldás mindenkinek, ráadásul az informatikai rendszer automatizmusai mindenkinek segítenek követni a „gyógyszermozgást”.

Az állatgyógyászatban nincs hasonló állami rendszer, ám a Doki for Farm megalkotói valami hasonlót akartak megalkotni. A program elkészült, de ennél sokkal komplexebb feladatok megoldására lett alkalmas.

Mások mellett a képen látható négy ember, Botha Levente, az Alpha-Vet informatikai igazgatója, Dudás Márta és Kotán Dávid szoftverfejlesztők, valamint dr. Végh Ákos a cég innovációs divíziójától „felelősek azért”, hogy

a szoftver a felhasználó gazdálkodó vagy állatorvos számára könnyen követhető módon kezeli a telep, az istálló, vagy a felhasználó által egységként kezelt állomány minden állategészségüggyel kapcsolatos tevékenységét legyen az baromfi, sertés, szarvasmarha.

Egyelőre ezzel a három állatfajjal foglalkoztak, de a rendszer könnyen adaptálható más állatfajokra is.

Az állomány rögzítésekor meg kell adni a különféle egészségügyi és más releváns paramétereket, amelyek változását ezt követően vagy különféle mérések, vagy más állománybeli események (pl. elhullás) után rögzíteni kell. Így amennyiben szükségessé válik, a program ki tudja számolni állományszinten és egyedre lebontva is a megfelelő mennyiségű hatóanyagot, ezzel megkönnyítve az állatorvos dolgát.

A telep tulajdonosa, vagy az általa felhatalmazott személy a program segítségével megrendelhet különféle állategészségügyi termékeket, amelyik azonban vényköteles, azt a rendszerben rögzített állatorvosnak jóvá kell hagynia, így készül el az e-recept.

A gyógyszer-, főként az antibiotikum-felhasználással kapcsolatos jelentéseket a rendszer megteszi, sőt abban is segítséget nyújt, hogy a gazdálkodó által igénybe vett uniós és állami támogatások felhasználásában éppen hol tart, milyen jelentéseket kell beküldenie.

A Doki for Farm megalkotóinak elsődleges célja ugyan az volt, hogy a szigorodó antibiotikumhasználattal kapcsolatos adminisztrációt megkönnyítsék, de számos származtatott adat már most is a telepirányítási döntések meghozatalában segít.

És ahogy arról a szakemberek beszéltek, a fejlesztés során kiderült, az egészségügyi mellé kellene takarmányos és egyéb más modul is, hisz számos szenzor kerülhet egy istállóba, egy állattartó telepre – vagyis elindultak egy moduláris rendszerű teljes telepirányítási rendszer kifejlesztésének útján.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu