0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megkóstoltuk Vásárhelyen a marhapofát

Gondolt már arra, hogy kirántja a kocsonyát? És arra, hogy marhapatából bográcsost készít? Szerencsére mindig vannak vállalkozó szellemű amatőr szakácsok, akik bátran, fantáziával nyúlnak az alapanyagokhoz. Hódmezővásárhelyen, a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon meg is kóstoltuk ezeket a fogásokat a főzőversenyen.

Az eseményen készült részletes fotógalériánkat itt tekintheti meg.

– Az idei verseny is nagyon színvonalas volt. Ugyan kevesebb csapat jelentkezett, mint két éve, a minőségre viszont még a szokottnál is jobban figyeltek, igazi remekművek kerültek az asztalra  – ezt Csáki Zsolt szervező mondta Hódmezővásárhelyen azon a főzőversenyen, amelyet a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok egyik programjaként tartottak.

Három kategóriában: levessel, pörkölttel-paprikással, és egyéb, e kettőbe nem illeszthető, de mindenképpen sertésből, vagy marhából készült fogással indulhattak a jelentkezők.

Utóbbi téren igen változatos ötleteket láttunk, a rántott kocsonyától a hidegtálon át a szaftos húsig szárnyalt az amatőr szakácsok fantáziája. A rántott kocsonya felkeltette az érdeklődésünket, rákérdeztünk a 9-es csapatnál, majd meg is kóstoltuk a nem mindennapi fogást. Elárulták, hogy a szokásos módon elkészített étekből kinyert, feltekert, lehűtött bőrös húsokat vágták vékony szeletekre, majd húshoz hasonló módon kirántották. Egy, az ugyancsak kóstolóra várakozó idősebb úr később kijelentette: otthon mindenképpen felveszik a repertoárba.

Csáki Zsolt különdíjat ajánlott fel a csapatmunkáért és három elkészült fogásért, ezt a Csipi Csapat kapta. Rózsa Andrea, a Fakanál Ördögei és az Ics Fürjészet munkáját ugyancsak különdíjjal jutalmazták. Összesen 21 ételt bírált el az öttagú zsűri, tudtuk meg a szervezőtől. Bihacsy László, Benkő László, Bálint László, Varga László és dr. Mucsi Imre leves kategóriában Fehér Péter babgulyását hozta ki elsőnek.

Az „egyéb” kategória fődíjasa lett a Vásárhelyi Ízőrzők tepsis húsa, ugyanez a csapat vitte el a paprikás fogások első helyét is marhapofa-pata pörkölttel.

Természetesen valójában nem patáról van szó, nyugtatott meg mindenkit Csáki Zsolt: a pata fölötti húsos-csontos-bőrös részt kell hozzá felhasználni. 

És hogy hogyan készül pontosan ez az ínycsiklandó fogás, azt a Kistermelők Lapja októberi számában megosztjuk önökkel.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu