0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ötvenfős a csongrádi nyuszifészek

Hobbinak indult, ma már szinte hivatás a csongrádi Gábris család törpenyúl-tenyészete. Holland tarkát csak ők tenyésztenek hazánkban. Azt mondják, a legtöbbet a saját tapasztalataikból tanulnak.

– Hat éve foglalkozunk törpenyuszikkal. Eleinte csak kezdőként kiállításokra jártunk, szétnéztünk, tanultunk, próbáltunk belelátni. A barátnőmék német óriást tartottak, innen jött az ötlet.

Nekünk nem volt akkora helyünk, hogy nagyokkal foglalkozzunk, de a kiállításon felfedeztük, hogy milyen helyesek a törpék

– emlékezett vissza a Csongrád városában élő Gábrisné Koska Gyöngyi.

– Azért nem teljesen ismeretlenül vágtunk bele. Régen volt pár nyulunk, de azok másfajták voltak, nem kedvencként tartottuk, hanem fazékba kerültek. Végül az említettek miatt, illetve azért döntöttünk a nyúl mellet, mert vannak gyermekeink, nekik is tetszett az ötlet – tette hozzá a férje, Gábris József.

A csongrádi Nyuszifészek Törpenyúl Tenyészetben hozzávetőleg 50 állat él, két fajtával foglalkoznak: a színes törpe türingiai fehér holland tarka és rhön változataival, valamint a törpe rex rhön változatával.

Nehézséget okozott, hogy amikor indultak, a szövetség működésében voltak hiányosságok, nem tudtak származási lapot kiadni.

Mivel Gábrisék szerették volna hivatalos formában űzni a tenyésztést, beléptek egy szlovákiai klubba. Azóta már hazánkban is megfelelően működik a szövetség, de azt mondják, most már nem módosítanak.

A témáról részletesebben a Kistermelők Lapja szeptemberben megjelenő számában olvashatnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu