0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

AKG és ÖKO: 400 milliárd forintra pályázhatnak a gazdálkodók

Több tízezer hazai gazdálkodót érint a napokban kiírt új ÖKO és új Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) pályázat – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az AKG pályázat keretösszege 360 milliárd forint, ami meghaladja az előző két ötéves támogatás összegét is; az ÖKO kerete 40 milliárd forint.

Az Agrár-környezetgazdálkodás kifizetés (röviden: AKG; VP4-10.1.1-21) valamint az Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása (röviden: ÖKO; VP4-11.1.1.-11.2.1.-21) pályázati felhívás 2021. szeptember 24-én jelent meg.

Mindkét pályázat beadására 2021. október 25. és november 25. közt van lehetőség, a Magyar Államkincstár elektronikus felületén.

A pályázatok kötelezettségvállalási időszaka – 2022. január 1-jétől kezdődően – három év, a támogatási intenzitás 100%. Olyan ültetvénnyel is lehet pályázni, ami még nem eltelepített 2022. január 1-ig, ez esetben nyilatkozni kell a későbbi eltelepítésről.

AKG pályázat:

Az AKG pályázat 360 milliárd forintos keretösszeggel került meghirdetésre, ami önmagában is több, mint ami az előző két ötéves támogatásra összesen rendelkezésre állt. A támogatás minden mezőgazdasági termelő számára elérhető. A VPAKG2015-höz hasonlóan 16 tematikus előíráscsomagból lehet választani.

A támogatási kérelem benyújtásánál többlet pont jár egyebek közt akkor, ha a terület több mint fele Natura 2000 terület, nitrátérzékeny terület vagy VTT terület.

A 300 hektárnál kisebb gazdaságok szintén többlet pontot kapnak, ahogy a szaktanácsadást igénybe vevők, valamint az AKG-ban korábban részt vettek is.

A NAK rövid összefoglalója a felhívásról itt olvasható.

A kamara AKG kapcsán készített kiadványa itt érhető el.

ÖKO pályázat:

Az ÖKO pályázat 40 milliárd forintos keretösszeggel került meghirdetésre: ökológiai gazdálkodás fenntartására és arra való áttérésre lehet pályázni.

A kötelezettségvállalás teljes időtartama alatt ökológiai gazdálkodás minősítési előírásainak megfelelő gazdálkodást kell folytatni (szántó, gyep, ültetvény földhasználati kategóriában, az átállás alatt levő és az átállt területeknél egyaránt).

A támogatás minden mezőgazdasági termelő számára elérhető. A támogatási kérelem benyújtásánál többlet pont jár többek közt akkor, ha a pályázó szerepelt az előző ÖKO programban, ha szaktanácsadóval kötött szerződéssel rendelkezik, illetve ha a gazdaság összterületéhez viszonyítva – adott földhasználati kategóriában – a programba bevinni kívánt terület aránya minél nagyobb.

Rövid összefoglaló a felhívásról itt érhető el.

A NAK ÖKO pályázat kapcsán készített kiadványa itt olvasható.

Forrás: NAK