Az Európai Friss Csapat most ebben segít, mert dietetikusa, Fülöp Lili segítségével összeállította az öt leghasznosabb tippet a gyerekek iskolai uzsonnája és tízóraija kapcsán.
„A tízórai és az uzsonna úgynevezett kisétkezések, amelyek elengedhetetlen részei a gyerekek napi étkezésének. Az iskolában a tanuláshoz, a sportoláshoz, vagy éppen a különórákhoz is energiára van szükségük, ezért nagyon fontos, hogy az uzsonnásdoboz tartalmát valóban el is fogyasszák a nap folyamán” – fogalmaz az Európai Friss Csapat dietetikusa, Fülöp Lili.
Emellett bátran játsszunk a színekkel és a formákkal is, mert azokra kifejezetten fogékonyak a gyerekek. Alapvető, hogy a doboz tartalma mindig változatos legyen, lehetőleg ne mindennap ugyanazt csomagoljuk a gyereknek, ne unja meg már az első héten.
Öt tipp, amely segít egészséggel és energiával megtölteni az uzsonnásdobozt:
1. Szendvics, de csakis zöldséggel
A klasszikus szendvics minden uzsonnásdoboz elengedhetetlen kelléke! A változatosság miatt a fehér kenyér időnként lecserélhető teljes kiőrlésűre, a vaj, illetve a margarin pedig valamilyen zöldségkrémre.
Ha a gyerkőc csak egyet szeret közülük, akkor annak mindenképp a szendvicsben a helye, de érdemes elkezdeni bővíteni a palettát.
2. Friss, szezonális gyümölcs
A friss gyümölcs a másik olyan dolog, aminek mindenképpen benne kell lennie a dobozban, ugyanis a napi gyümölcsfogyasztás kifejezetten a kisétkezésekre jellemző. Ha nem kerül belőle az uzsonnástáskába, előfordulhat, hogy aznap a gyerek egyáltalán nem is eszik gyümölcsöt.
Azt, hogy milyen gyümölcsöt érdemes csomagolni a gyereknek, elsősorban a szezonalitás határozza meg. Így az ősz időszakban kifejezetten ajánlott a szilva, az őszibarack, a körte, az alma és a szőlő.
Szőlőcukrot tartalmaz, amely a szervezet számára közvetlenül is felhasználható, ezért a szervezet „feltöltésében” óriási segítség lehet. Tápanyagban dús, vitaminban gazdag, természetes frissítő, ami támogatja a jó fizikai erőnlét fenntartását. Folsavtartalmának nagy szerepe van az agy egészségének megőrzésében, optimális működésében. Sőt, a lelki egészséghez is hozzájárul, hiszen a folsavhiány depresszióhoz, depressziós tünetekhez vezethet.
A szőlő tehát nagyszerű választás a gyermekek iskolai uzsonnástáskájába, de miközben a szülők csomagolják, néhány szemet nekik is érdemes megenni, hiszen hatóanyagai lassítják a bőr öregedési folyamatát.
3. Zöldség snack
A friss zöldségek nemcsak a szendvicsek mellé nagyszerűek, hanem
sárgarépa, zellerszár, paprika, uborka csíkokra vágva, vagy éppen retek, kis koktélparadicsom falatkákként.
4. Egészséges nasik: olajos magvak, gyümölcsös müzliszelet
A gyümölcsök mellé jó kiegészítők lehetnek a müzliszeletek vagy az olajos magvak, mint például a dió, a mandula vagy a mogyoró. Ezek nagyon egészségesek, és tökéletesen passzolnak az őszi gyümölcsökhöz. A lényeg, hogy az olajos magvakból javasolt inkább a sótlan verziót választani. A müzliszeletek nagy része sok cukrot tartalmaz, ezért célszerű természetes alternatívákat keresni, például a gyümölcspürével édesített típusokat.
5. Gyümölcsös joghurt, gyümölcsös túrókrém vagy egy kis sajt gyümölccsel
A tejtermékekkel kapcsolatban alapvető, hogy a gyermekek mindenképpen még délelőtt fogyasszák el őket, mert hűtés nélkül ezek könnyebben megromolhatnak.
„Ahogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás kapcsán, úgy az uzsonnásdoboz megtöltése során is sokat segíthet, ha a gyermekeket bevonjuk a különböző folyamatokba.” – emlékeztet Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat dietetikusa. Törekedjünk arra, hogy minél több mindent közösen készítsünk el, és mindig beszéljük meg a gyerekkel, mi kerül a dobozába. Az együtt készített vagy csomagolt finomságok biztosan elfogynak majd!
Az Európai Friss Csapat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs programja, amelyet az Európai Unióval együttműködésben valósít meg. A program célja, hogy a gyerekek, a kamaszok, a szülők és a nagyszülők minél több ismeretet szerezzenek a friss, szezonális zöldségekről, gyümölcsökről, valamint felhasználásukról és elkészítésükről, azok rendszeres fogyasztása érdekében.