0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Veszélybe kerül Európa élelmezés ellátásának biztonsága?

Heves vita zajlik az Európai Unió két agrárstratégiai programjáról, amelyek a gazdák szerint a biztonságos élelmiszer ellátást veszélyeztetik.

Az Európai Unió által létrehozott a „Termőföldtől az asztalig” és a „Biodiverzitás” stratégiáknak az európai mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról vitatkoztak a Copa Cogeca, azaz az európai gazdák legnagyobb érdek-képviseleti szervezetének szeptemberi elnökségi ülésén, ahol Tassos Haniotis, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság (DG AGRI) igazgatóhelyettese elemezte a programokat az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának tanulmánya alapján.

Az Európai Bizottság elismerte, hogy a tanulmány szerint a két ambiciózus reform bevezetése a mezőgazdasági termelés akár 15%-os csökkenéséhez és az EU élelmiszerexportjának visszaeséséhez vezet.

Ugyanakkor az Európai Bizottság szerint a termelés visszaesése áremelkedéshez vezet, ami kárpótolja a gazdákat a veszteségekért. Az Európai Bizottság reméli, hogy az EU továbbra is nettó élelmiszer exportőr marad.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a két stratégia bevezetésének köszönhetően az Európai Unió közelebb kerül az éghajlat-semlegességgel kapcsolatos célokhoz. Hangsúlyozzák, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekben a nem cselekvés nem opció, és egy ilyen forgatókönyv nem jöhet számításba. Az Európai Bizottság azt reméli, hogy a mezőgazdasági innovációk adaptációja és a technológiaátadás (precíziós mezőgazdaság, digitális technológiák) javítani fogja a termelés hatékonyságát, ami ellensúlyozza a mezőgazdasági termelés csökkenését.

A vita során a gazdaszervezetek képviselői rámutattak, hogy a „Termőföldtől az asztalig” és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiák bevezetése az Európai Uniót a biztonságos élelmiszer ellátás elvesztésének veszélyébe sodorja. Véleményünk szerint változtatásokra van szükség, és a mezőgazdaságot fenntarthatóbbá kell tenni, de nem a termelés ilyen nagymértékű csökkenése árán.

Termékeik árának emelkedése azt fogja jelenteni, hogy versenytársak kiszorítják őket a nemzetközi piacokról. Naivitás azt hinni, hogy a fogyasztók képesek lesznek elfogadni az uniós élelmiszerek árának drasztikus emelkedését, különösen, hogy a növekedés az EU-ban termelt és nem importált élelmiszerekre vonatkozik.

Egyes tagországok mezőgazdasági szervezeteinek a véleménye szerint az egész európai mezőgazdasági modell valós veszélyben van. Megkérdőjelezik a meghozott éghajlati intézkedések hatékonyságát is. Az Európai Bizottságnak a reformok megtervezésekor figyelembe kell vennie, hogy az EU-ban a termelési költségek növekedését az exportpiacok elvesztése fogja követni, és hogy az európai gazdák helyét külföldi versenytársak veszik át. Hol van itt az éghajlati előny? Ez nem más, mint kibocsájtás helyének máshová való áthelyezése. Az európai mezőgazdaságban a kibocsátás csökkentése a versenyképesség elvesztése nélkül sokkal több támogatást igényel a KAP-ból a csökkentési célok eléréséhez.

A mezőgazdasági szervezetek képviselői megjegyezték, hogy az Európai Bizottság nem veszi figyelembe a világ népességének gyors növekedését, és ebből következően az élelmezés szükségességét sem.

Az európai mezőgazdaság feladata a biztonságos, egészséges és megfizethető élelmiszerek előállítása. Felhívást tettek arra, hogy a gazdákat szélesebb körben vonják be a fenntartható mezőgazdaság új modelljének kialakításába. Hangsúlyozták, hogy az ilyen forradalmi változásokhoz további pénzügyi támogatásra van szükség, de úgy tűnik, hogy a KAP költségvetése ezt nem veszi figyelembe.

Forrás: agronews.com.pl