0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mézbor házilag

Az erjesztett italok elkészítésének vannak buktatói. Ám ez a mézbor viszonylag könnyen, házi eszközökkel is elkészíthető. Az alábbiakban egy egyszerű receptet és módszert adunk közre.

Hozzávalók:

  • 4 liter víz
  • 1.5 kg érett nyersméz (akác, vegyesvirágméz, napraforgóméz)

(Ürtartalom: 4 liter víz + 1.5 kg méz = +- 5,1 liter)

  • 5 gramm szárított sütőélesztő
  • 4 gramm borkősav vagy citromsav
  • 1.5 gramm borkén

Fűszerek:

  • fahéj darabkák
  • citromfű 10-20 gramm (Melissa offiicinalis) – opcionális

A mézbor elkészítése:

Elvileg bármilyen mézet használhatunk a mézborhoz. A gyakorlatban azonban az akácméz bizonyult a legjobbnak, mivel annak minimális a virágportartalma és nagyon szépen letisztul a végére. Az itt bemutatott elkészítési módban nem forraljuk fel a „musthoz” való vizet, ahogy azt általában a mézbor készítéséhez javasolják.

A mézet keverjük össze a maximum 30 fokos langyos vízzel és citromsavval. Ezt a keveréket öntsük egy 5 literes demizsonba vagy nagy befőttesüvegbe félliter kivételével.

A félliternyi még langyos levet tegyük egy kisebb befőttesüvegbe és keverjük bele az élesztőt, majd hagyjuk állni 15-20 percig.

Miután felhabzott, öntsük ezt is a demizsonba/üvegbe. Tegyük bele a fűszereket.

Egy tiszta tüllzsákocskát is használhatunk ehhez. Ha csak fahéjat teszünk bele, nem szükséges a tüllzsákocska, elég a tetejére tenni a fahéjdarabkákat. Én tettem bele egy szál citromfüvet is, ahogy a képen látszik, melyet a zajos erjedés után kivettem. A fahéj idővel leült az üveg aljára.

Majd zárjuk le a demizsont egy borászati kotyogóval. Ha 5 literes befőttesüvegben készítjük a borunkat egy egyszerű gumikesztyűből és szívószálakból is készíthetünk ötletes kotyogót, melyről az interneten találhatunk információt az eztfaldfel.hu honlapon.

Az erjedés hamar beindul, majd erősebb habzásba, egy úgynevezett zajos erjedésbe megy át.

Néhány nap elteltével ennek vége lesz. Ezután legalább két-három hétig még eltart a lassú erjedés.

Amikor tehát két-három hét múltán észleljük, hogy az erjedés szinte abbamarad és már csak kevés buborék jön a felszínre, az már a folyamat végét jelzi.

A bort már akár szívószál segítségével megkóstolhatjuk és még befolyásolhatjuk a végeredményt:

  • vagy leállítjuk a további erjedést a borkén hozzáadásával (lásd alul), és egy alacsonyabb alkohol tartalmú (10-11 fokos) kevésbé eltartható, ámde édesebb bort kapunk;
  • vagy hagyjuk a bort teljesen kiforrni, esetleg a keletkező száraz bort utólag ízesítjük még mézzel, bár az utólagos édesítés problematikus lehet (lásd alul). A teljes kiforrás a megadott arányokkal kb. 14-15 fokos alkoholtartalmú bort eredményez. Ebben az esetben addig kell várni a borkén hozzáadásával, amíg teljesen leáll az erjedés és már nem jönnek fel buborékok. Ekkor a borunkat  már palackozhatjuk és lehetőség szerint 7-14°C-os helyiségben, pincében tároljuk.

A borkén hozzáadása: vegyünk ki néhány decit a borból, oldjuk fel benne teljesen a 1,5 gramm borként, majd öntsük vissza elkeverve a borban. A bort helyezzük hűvös kamrába.

Néhány órán belül teljesen leáll az erjedés és a bor elkezd ülepedni, ami szintén hetekig tartó folyamat lehet.

Két hét elteltével érdemes leszívni a bort a seprőről. Ha szép tiszta, elkezdhetjük a palackozását.

Az utólagos édesítés: ha közvetlenül a kipalackozásnál édesítjük, a bor megromolhat. Ezért az édesítést közvetlenül a fogyasztás előtt javaslom, vagyis a száraz mézbor felbontásakor. Öntsük ki a bort egy kancsóba és (ízlés szerint) tegyünk egy-két kanál mézet bele. Az így édesített bort néhány napon belül fogyasszuk el.

Ajánljuk még:

Mézsör házilag

A méz krémesítése

MMG Direkt

Idén számos területen nyílt lehetőség a gazdák számára, hogy olyan technológiai fejlesztéseket hajtsanak végre, melyek elengedhetetlenek a versenyképességük megőrzésére. Ültetvények gépeinek korszerűsítésére épp úgy nyílt pályázat, mint a precíziós gazdálkodás bevezetésére, vagy az állattenyésztéshez kapcsolódó munkák hatékonyabbá tételére. Illés Zoltánt, az AGROTEC Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóját arról kérdezte Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője, hogy vajon ki tudják-e használni a hazai vállalkozások az üzemméretüknek megfelelően ezeket a lehetőségeket. Milyen szempontok szerint döntenek a gazdák és egy olyan nagy múltú gépforgalmazó, mint az AGROTEC, miként tudja támogatni a fejleszteni kívánó gazdaságokat?

youtube://v/K18tNopkREs

Forrás: magyarmezogazdasag.hu