0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Átadták az OMÉK-on a pálinkadíjakat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényeként október 7-10. között zajló 80. OMÉK-on megrendezték a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó gáláját. Az eseményen átadták a pálinkaházak és -főzdék remekeinek járó Pálinkakiválóság oklevelet, valamint az idei Agrárminisztérium Pálinkadíját.

A 2014-ben indult program fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt, akinek nevében Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elmondta, a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő pálinka első írásos emléke egészen Károly Róbert uralkodásra datálható, és az évszázadok során napjainkra a reneszánszát éli, és a legjellegzetesebb rövid itallá vált hazánkban.

Takács László, a program szakmai elnöke ismertette, sokat változott az elmúlt években a Nemzeti Pálinkakiválóság Program.

„Ez nem egy hagyományos verseny, nem pontozással dőlnek el a helyezések, hanem egy sajátos szisztémát alkalmazva dönti el a zsűri, mennyit változtak, fejlődtek a pálinkaházak az elmúlt években önmagukkal szemben” – ismertette Takács László.

A pálinkákat 9 fős szakmai zsűri kóstolta, és az induló pálinkaházak minimum 3, legfeljebb 9 tétellel nevezhettek különféle kategóriákban. A program elnöke kifejtette, az elmúlt években jelentősen nőtt a minőségi pálinka iránti kereslet, éppen ezért a bírálóbizottság igen magas szintre emelte a Pálinkakiválóság mércéjét. Idén összesen 22 pálinkafőzde pályázott 144 tétellel, melyek közül 78 kapott minősítést: 56 Pálinkakiválóságnak bizonyult, további 22 tétel pedig Top Pálinkakiválóságban részesült. Végezetül az elnök elmondta, a díjazott pálinkákról termékleírás és -értékelés készül egy kiadvány keretében.

A díjátadón a Buti Pálinkaház, a Madarasi Pálinkaház, a Medicina Hungariqum, az Öregetesi Palóc Pálinkafőzde, a Tokaj Spirit 1 tétele kapott Pálinkakiválóság minősítést;

a Bajai Pálinkafőzde, a Márton Pálinkafőzde és a Vitéz Pálinkaház Manufaktúra 2 tétele nyert Pálinkakiválóság minősítést; a Gusto Pálinkaház 3 tétele, míg a Bolyhos Pálinkafőzde 4 tétele szintén Pálinkakiválóság minősítést kapott.

A Mátyás Pálinka és az Erős Pálinkafőzde 1-1 tétele Pálinkakiválóság és Top Pálinkakiválóság minősítésben részesült, továbbá a Matheus Pálinkaház 1 tétele Top, 2 tétele pedig Pálinkakiválóság minősítésben részesült.

Emellett az Alexandra Pálinkaház és a Harmatrázó Pálinkaház 1 tétele Top és 4 tétele Pálinkakiválóság minősítést kapott; a Kövér Pálinkafőzde 2 tétele Top, 3 tétele Pálinkakiválóság, míg a Gyulai Pálinka Manufaktúra 2 tétele Top, illetve 4 tétele Pálinkakiválóság oklevélben részesült. A Sáppusztai Pálinkafőzde 2 tétele Top, 5 tétele Pálinkakiválóságot kapott, míg a Brill Pálinkaház és a Lunczer Pálinkaház 3 tétele Top, 3 tétele pedig Pálinkakiválóság díjat nyert.

Végül az Árpád és Vadász Pálinka 5 tétele Top, 4 tétele pedig Pálinkakiválóságot kapott.

A gálán átadták az Agrárminisztérium Pálinkája díj 2021. elismerést is, amelyet idén a Gyulai Pálinka Manufaktúra képviseletében Fabulya Attila és Mokrán János vett át, amit Érlelt Szilva Pálinka tételükkel nyertek el.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu