0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Semmi izgalom az osztrák burgonyapiacon

Lassan befejeződik a burgonya betakarítása, az értékesítés a szezonnak megfelelő tempóban halad, a termelői árak változatlanok – adta hírül a burgonyatermesztők érdekvédelmi szövetségének adataira hivatkozva az osztrák agrárhír-ügynökség.

Az AIZ október 12-i közleményében az olvasható, hogy bár itt-ott a szeszélyes időjárás miatt kicsit még elhúzódnak a munkák, Ausztriában a napokban lényegében befejezték a burgonya felszedését; a termés nagy részét behordták, a kereskedők és a gazdák tárolói is megfelelően feltöltve várják az értékesítési szezont.

Aggodalomra most már csak az ad okot, hogy a relatív jó bruttó hozamból mennyi lesz a nettó kihozatal,

az utóbbi időkben ugyanis jelentősek voltak a kiesések egyebek között a drótféreg, a rizoktóniás és a fitoftórás betegségek, valamint az alacsony keményítőtartalomból eredő rossz tárolhatóság miatt.

Ami a keresletet illeti, nagy meglepetést az sem okozott eddig a burgonyások érdekvédelmi szövetsége szerint. A belföldi értékesítés a szezonnak megfelelő tempóban halad, és az export is átlátható. A termelői árak is változatlanok: Alsó-Ausztriában 18-20 eurót fizetnek 100 kg burgonyáért – egyes átvevők ezt a költséges logisztikára és a válogatási veszteségre hivatkozva levonásokkal terhelik –, Felső-Ausztriában pedig továbbra is a 25 eurós ár jellemző.

Kis németországi kitekintést is közölt az AIZ, eszerint ott jobban beleszólt az időjárás a felszedési munkákba, de ezzel együtt a legtöbb régióban nagyrészt végeztek. Némi zavart kelthet a piacban, hogy a minőségi problémáktól tartva minél hamarabb szeretnének megszabadulni a termesztők attól a mennyiségtől, amit eddig nem sikerült betakarítani. Egyelőre mindenesetre nyugodt ütemben zajlik az értékesítés,

az áruházláncok akciói lecsengtek, az export-célországokban pedig egyelőre még kitart a hazai termés.

Németországban alacsonyabbak a termelői árak, mint Ausztriában, 12-15 euró közötti összeget fizetnek a gazdáknak 100 kilogramm burgonyáért, áll az AIZ közleményében.

MMG Gazdahang

Mi értelme az erdőknek? Milyen szolgáltatásokat nyújt egy erdő? Lokálisan vagy globálisan vizsgáljuk a fás területeket? Hogyan lehet évszázadokra előre megtervezi a fásítási programokat? Lomniczi Gergely erdőmérnökkel, stratégiai tanácsadóval beszélgetett Halmos B. Ágnes a Kistermelők Lapja főszerkesztője a sokoldalú erdős területeink fontosságáról.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu